tiistai 25. marraskuuta 2008
Kalajokilehti 30 vuotta
Syksyllä 2006 Kalajoki-lehti vietti 30-vuotisjuhliaan. Paikallislehden rooli ja merkitys on tärkeä. Ilman omaa lehteä paikkakunta on näkymätön ja kuulumaton. Lehti nostaa asioita yleiseen keskusteluun ja ottaa kantaa. Paikallislehti voi vaikuttaa oleellisesti paikkakunnan ilmapiiriin. Ilman paikallislehteä esim. kuntien olisi vaikea välittää tietoa kuntalaisilleen. Oma lehti on myös asukkaille tärkeä vaikuttamisen kanava ja väline. Lehden pitää kannustaa alueen ihmisiä ja elinkeinoelämää sekä päätöksentekijöitä parhaisiin suorituksiin. Lehden pitää luoda positiivista asennetta ja otetta talousympäristöömme.
Paikallislehti on myös erinomainen historian lähde. Minulle Kalajokilehden vuosikertojen selaaminen palauttaa mieleen asioita ja niiden taustoja. On helpompi seurata kehityksen kulkua. Löysin kauan sitten ilmestyneistä Kalajokilehden numeroista tietoja, joita olen kaivannut mm. Kalajoen terveyspalveluiden kehityksestä. Kirjoittajana on legendaarinen lääkäri Untamo Sorasto. Myös Kalajoen kapinasta löytyi yksityiskohtaista tietoa. Lehdessä on mm. urheilutapahtumista tarkat tiedot. Kalajoki on erittäin monipuolinen urheilupitäjä.
Lehden syntyaika oli urheilun kulta-aikaa
Ensimmäinen Kalajoki-lehti ilmestyi 23.6.1976. Tuohon aikaan väritelevisio teki tuloaan. Kalajoen yrityselämä ja talous oli kehittynyt myönteiseen suuntaan. Vuoden 1976 aikana Suomessa lama kuitenkin syveni öljykriisin seurauksena. Yhdelle paikallislehdelle oli tilaa ja tarvetta Kalajoella.
Urheilun saralla suomalaisten itsetuntoa kohotettiin Montrealin olympialaisissa, jossa Lasse Viren voitti sekä 5000 metrin että 10 000 metrin olympiakullan. Pertti Ukkola voitti painissa olympiakultaa ja Pertti Karppinen soudussa. Nykyinen opetusministeri Antti Kalliomäki voitti seiväshypyssä hopeaa ja Hannu Siitonen keihäänheitossa hopeaa. Suomalaisena oli helppo olla.
Innsbruckin talviolympialaisissa Helena Takalo voitti 5 km hiihdon kultaa ja 10 km:n hiihdossa hopeaa. Miesten 4 x10 km:n viestijoukkue Matti Pitkänen, Juha Mieto, Pertti Teurajärvi ja Arto Koivisto voitti kultaa. Naisten 4 x 5 km:n viestijoukkue voitti hopeaa samoin kuin miesten ampumahiihdon viestijoukkue. Henkilökohtaisessa kilpailuissa Heikki Ikola voitti hopeaa ampumahiihdon 20 km:n hiihdossa. Arto Koivisto oli pronssilla miesten 15 km:n hiihdossa. Tuohon aikaan Suomen urheilulla meni lujaa, mutta oliko urheilutulokset saavutettu puhtain keinoin on jo kokonaan toinen asia.
Suomen tasavallan presidentti oli tuolloin Urho Kekkonen, jonka toimikautta jatkettiin neljällä vuodella 1973. Presidentti Kekkonen isännöi ETYK-kokousta 1975. Vietnamin sota päättyi 1975.
Lehden 30-vuotistaipaleelta
Kalajoki-lehden ensimmäinen päätoimittaja oli Aarre Rauhala. Seuraavan vuoden alussa päätoimittajaksi tuli Pentti Maliniemi, jonka jälkeen päätoimittajan tehtäviä hoiti vuodesta 1981 Vilho Kinnunen. Vuonna 1984 päätoimittajana aloitti Aarre Aunola, jonka jälkeen päätoimittajan pesti siirtyi 1987 Pasi Eskolalle. Aulis Hietalahti on Kalajoki-lehden nykyinen päätoimittaja. Viimeisen vuosikymmenen aikana Kalajoella on toiminut kaksi hyvin toimitettua paikallislehteä. Kilpailutilanne on johtanut myös kilpalaulantaan ja kannattavuuden tarkempaan tarkasteluun. Se on merkinnyt sitä, että paikallislehtien taso on valtakunnallisestikin tarkasteltuna erittäin korkea. Kalajokilehden levikki on vuonna 2005 oli 1789 ja Kalajokiseutu-lehden levikki 1211.
Onnistunut juhlatilaisuus Merenojan salissa
Kalajoki-lehden 15.11. 2006 vietetyn 30-vuotisjuhlan ohjelma oli varsin arvosta. Musiikkipuolesta vastasivat Iiris Markkanen viulu ja Iiris Rantala piano. Konsernin puheenvuoron käytti Suomenmaan toimitusjohtaja Seppo Maskonen. Hyvätasoisen runokilpailun palkintojenjaon suoritti sivistystoimenjohtaja Esa Siirilä ja Maija-Liisa Rahja. Maija-Liisa esitti runokilpailun runoja. Juhlapuheiden ja palkitsemisten lisäksi lehti oli järjestänyt osallistujille myös pienen ja maukkaan iltapalan sekä vapaan seurustelun. Tilaisuus oli onnistunut. Toimituksessa kävi kakkukahvilla lähes 500 henkilöä.
On selvästi havaittavissa, että nyt Kalajoella on tekemisen meininki, eräänlainen Kalajoki-henki, ja siitä osataan nauttia. Tilaisuudet olivat myös lehdentekijöille erinomainen palaute tehdystä työstä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti