keskiviikko 19. marraskuuta 2008
Kuntavaalit ja paikkajako
Kuntavaaleissa Kalajoella keskusta sai 35-paikkaiseen valtuustoon 18 valtuustopaikkaa ja äänistä 48,2 prosenttia (2297), kokoomus 6 paikkaa ja 16.6 prosenttia äänistä (792), Pro Kalajoki 5 paikkaa ja 14,7 prosenttia äänistä (699), vasemmistoliitto 2 paikkaa ja 7,7 prosenttia äänistä (369), kristilliset 2 paikkaa ja 5,2 prosenttia äänistä (250), SDP yhden paikan ja 4,6 prosenttia äänistä (220), vihreät yhden paikan ja 2,9 prosenttia äänistä (140). Äänioikeutettuja oli 7 173. Äänestysprosentti oli 66,7 %.
Keskusta on menettänyt viimeisen kymmenen vuoden aikana kannatuksestaan noin 25 prosenttia. Keskustan toiminnan johtohenkilöinä ovat tänä aikana olleet pankinjohtaja Eero Nevalainen, nykyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Raili Myllylä, entinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouni Jyrinki sekä nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Latukka. Näissä vaaleissa keskusta menetti jälleen yhden valtuustopaikan. Myös Vasemmistoliitto kärsi yhden valtuustopaikan menetyksen samoinkuin SDP, joka menetti valtuustoryhmästään puolet. Kristilliset onnistuivat saaman toisenkin paikan valtuustoon ja vihreät palasivat valtuustoon yhden paikan turvin. Kokoomus voitti kaksi paikkaa ja nousi valtuuston toiseksi suurimmaksi ryhmäksi kuudella valtuutetulla ennen Pro Kalajokea, joka hävisin näissä vaaleissa yhden paikan.
Kalajoen kaupunginvaltuuston valitut
Keskusta (-1):
Terttu Myllylahti (153), Kaarlo Isokääntä (113), Juhani Latukka (99), Kullervo Niemelä (97), Raili Myllylä (81), Jouni Jyrinki (80), Alpo Murtoniemi (77), Eero Piippo (76), Juha Nivala (75), Aila Siirilä (68), Heikki Nikula (65), Simo Isokääntä (63), Sanna-Leena Pahikainen (60), Pasi Rajala (60), Miika Heikkilä (59), Tarmo Hihnala (59), Juhani Tolonen (59), Anu Prittinen (58).
Kokoomus (+2):
Tomi Reinikainen (201), Hanna Saari (79), Esko Valikainen (58), Pia Anttiroiko (52), Riitta Lehto (45), Tapani Ojala (43).
Pro Kalajoki (-1):
Jorma Untinen (150), Erkki Aho (105), Mari Niemelä (100), Kari Untinen (62), Vuokko Saari (54).
Kristillisdemokraatit (+1):
Veli Ainali (131), Vesa Rauha (78).
Vasemmistoliitto (-1):
Sirkka Alho-Konu (101), Väinö Hietala (88).
Sosiaalidemokraatit (-1):
Timo Suni (93).
Vihreä Liitto (+1):
Hanna Halmeenpää (97).
Kalajoen ääniharavat
Kalajoen ääniharavaksi nousi konstaapeli Reinikainen,etunimeltään Tomi. Hän oli kokoomuksen ehdokkaana myös eduskuntavaaleissa ja siitä oli hyötyä myös näissä kuntavaaleissa. Terttu Myllylahti oli aikanaan perustamassa Pro Kalajokea, mutta joutui edellisellä kerralla vetäytymään ehdokkaaksi asettumisesta kovan painostuksen alaisena. Nyt keskustan riveissä uskonnollisen vakaumuksen omaava Terttu Myllylahti oli vaalien todellinen yllättäjä.
1. Tomi Reinikainen kokoomus 205 ääntä
2. Terttu Myllylahti keskusta 153 ääntä
3. Jorma Untinen Pro Kalajoki 150 ääntä
4. Veli Ainali kristilliset 132 ääntä
5. Kaarlo Isokääntä keskusta 112 ääntä
6. Erkki Aho Pro Kalajoki 105 ääntä
7. Sirkka Alho-Konu vasemmistoliitto 101 ääntä
8. Mari Niemelä Pro Kalajoki 100 ääntä
9. Juhani Latukka keskusta 99 ääntä
10. Kullervo Niemelä keskusta 97 ääntä
11. Timo Suni Sdp 93 ääntä
12. Väinö Hietala vasemmistoliitto 88 ääntä
Luottamusmiespaikat jaossa Kalajoella
Vaalituloksen perusteella ilman liittoumia kaupunginhallituksen paikat jakaantuvat seuraavasti: keskusta 6 paikkaa, kokoomus 2 paikkaa ja Pro Kalajoki yksi paikka.
Kalajoella keskusta on perinteisesti ilmoittanut kokoomuksen säestyksellä mitä paikkoja kullekin puolueelle tai ryhmälle tulee ja ketä luottamuspaikoille voidaan valita. Tätä menetelmää on sanottu sopimiseksi. Menettely ei välttämättä ole täyttänyt lain kaikkia vaatimuksia. Jokaisen puolueen ja ryhmän tulee itse saada nimetä edustajansa eri luottamusmiespaikoille vaalituloksen perusteella huomioonottaen tasa-arvolaki. Kalajoella keskustan johtohenkilöt ovat halunneet nimetä kuka on sopiva ja kuka ei ole sopiva henkilö eri luottamustehtäviin. Näin keskusta on puuttunut myös muiden puolueiden ja ryhmien toimintaan todella kyseenlaisella tavalla.
Paikkajaossa Kalajoella ei ole käytetty liittoumia lukuunottamatta viime kaudella Pro Kalajoen ja kristillisten liittoumaa. Liittoumat ovat mahdollisia ja pienille puolueille ja ryhmille erittäin hyödyllisiä. Jos esimerkiksi kaikki muut paitsi keskusta liittoutuvat yhdeksi liittoumaksi niin paikkajako kaupunginhallituksessa on seuraava: keskusta 5, kokoomus 2 ja Pro Kalajoki 2. Valtuuston varapuheenjohtajuus tässä kuviossa menee vasemmistoliitolle. Liittoumalle, jossa kokoomus on suurin, tulisi joko valtuuston puheenjohtajuus tai kaupunginhallituksen puheejohtajuus.
Todennäköisempi vaihtoehto on se, että pienryhmät tekevät liittouman ilman kokoomusta. Tällöin keskusta ja kokoomus ovat kumpikin yksin. Paikkajako muodostuu sellaiseksi, että keskusta saa viisi paikka, kokoomus saa yhden paikan, Pro Kalajoki 2 paikkaa sekä vasemmistoliitto naispaikan kaupunginhallitukseen. Valtuuston 2. varapuheenjohtajuus menee kristillisille. Myös SDP ja vihreät hyötyvät yhteenliittymästä, sillä kumpikin saa vähintäänkin kolme paikkaa isoihin lautakuntiin. Isoilla lautakunnilla tarkoitetaan sivistys-, perusturva- teknistä lautakuntaa sekä ympäristölautakuntaa. Ilman liittoumaa SDP:n ja vihreiden lautakuntapaikkojen määrä jää yhteen lautakuntapaikkaan.
Kokoomus on toiminut Kalajoella keskustan apupuolueena jo pidemmän aikaa. Mahdollista on, että keskusta ja kokoomus liittoutuvat. Tällöin keskusta saa neljä paikkaa kaupunginhallitukseen ja kokoomus yhden paikan. Yksi paikka puolitetaan 1+1 periaatteella. Se ei kuitenkaan välttämättä toteudu, koska Himangan kunnan liittyminen Kalajoen kaupunkiin muuttaa tilannetta toisen vuoden osalta. Pro Kalajoki saa kaksi paikkaa ja vasemmistoliitto yhden naispaikan kaupunginhallitukseen. Kristillisille tulee valtuuston 2. varapuheenjohtajan paikka.
Vuoden 2010 alusta kaupunginhallituksen paikkamääriä ja suurien lautakuntien paikkamääriä lisätään kolmella paikalla, jotka on varattu himankalaisille. Pienempien lautakuntien paikkamääriä lisätään kahdella paikalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti