Järjestyksessään yhdestoista Farmari, Suomen Maatalousnäyttely järjestettiin Kokkolassa 30.7.-2.8.2009. Mukana näyttelyssä on myös kalajokisia yrityksiä ja yrittäjiä.
Näyttelyalueena toimii keskellä kaupunkia sijaitseva vapaa-aikakeskus. Farmarin teemana on menestyvä elintarvikeketju ja monipuolistuva maaseutu. Näyttelyssä on noin 500 näytteilleasettajaa. Näyttelyssä on todella paljon katseltavaa. Oma kokemukseni perusteella perjantailta väitän, ettei yhden päivän aikana ehdi tutustua tehokkaasti koko näyttelyalueeseen. Näyttelyssä tapaa monia tuttuja pitkänkin ajan takaa. Näyttely on myös sosiaalinen tapahtuma. Pääsymaksu näyttelyyn on 16 euroa.
Näyttelyssä on metsäosasto, jossa saa tietoa metsäverotuksesta, metsänparannustöistä, metsäsuunnittelusta, metsien luonnonhoidosta, metsälaiesta, sukupolvenvaihdoksesta, tilusjärjestelyistä ja yhteismetsistä. Historiallisella Koneosastolla Kokkolan Perinneyhdistys ry ja Weteraanimoottorikerho Wanha Woima ry esittelevät koneita ja toimintaa.
Kala- ja eräosastolla on kalankäsittelyä ja valmistusta, ongen rakennusta ja ongintaa, katiskan tekoa ja hirvensarvikanteleen soitantaa. Kotieläinosastolla esitellään monipuolisesti lypsy- ja lihakarjaa, hevosia, lampaita ja sikoja. ProAgriahallissa esitellään haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyä ja annetaan neuvontaa käsittelyvaihtoehdoista. ProAgrian energiaosastolla on energiainfot, tutkijoiden ja käyttäjien puheenvuorot. Esittelyssä biokaasu, hakelämmitys, pellettilämmitys, biodiesel, ilma- ja vesilämpöpumput, maalämpö, aurinkolämmitys, tuulivoimalat ja energian säästäminen.
Juhlasalissa on eri päivinä nimekkäitä luennoitsijoia. Torstaina juhlapuheen piti maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Lauantaia luennoivat professori Eero Uusitalo ja professori Hannu Katajamäki. Sunnuntaina juhlapuheen pitää pääministeri Matti Vanhanen.
Farmari on koko Keskipohjanmaan voimain ponnistus, josta on varmasti myönteisiä seurauksia alueelle. Näitä hyötyjä ja näyttelyn vaikutuksia on vaikea mitata. Asiaa on katsottava kokonaisuutena. Monet yrittäjät voivat katsoa näyttelyyn osallistumisen velvollisuudeksi yhteisen asian puolesta. Koska näyttelyvierailla on paljon katseltavaa niin saattaa olla, että näyttely ei ole paras mahdollinen kaupantekopaikka, mutta näyttelyllä voi olla positiivisia vaikutuksia yritysten toimintaan myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti