keskiviikko 14. huhtikuuta 2010
Luentotilaisuudet Tapion Tuvalla 5.5.2010
Kalajoki-näyttelyyn liittyy myös luentotilaisuuksia, joista ensimmäinen järjestetään 5.5.2010 klo 10.00. Tällöin tilaisuuden luennoitsijoina esiintyvät Petroskoin yliopiston lehtori, diplomi-insinööri Nadja Prokhorova ja taidehistorioitsija FM Sari Alajoki. Prokhorova on toiminut vaihto-opettajana mm. Oulun Seudun AMK:ssa ja Varnan avoimessa yliopistossa. Nadja Prokhorova luennoi Kizhin saarten puurakennustaiteesta ja puurakentamisesta.
Toisen luennon aiheena on kalajokinen puurakentamisperinne ja kalajokiset kirkonrakentajat. Luennon pitää taidehistorioitsija FM Sari Alajoki.
Kizhi on saari, jolla sijaitsee historiallis-arkkitehtooninen Kizhin ulkomuseo ja suoja-alue, mikä on noin 5,5 km pituinen ja noin kilometrin levyinen. Kizhin puukirkkoryhmä on ainutlaatuinen puurakennustaiteen verraton muistomerkki. Museonäyttelyalueella ovat kirkot, tsasounat, kellotapulit, talonpoikaistalot, aitat, riihet, myllyt ja saunat.
Puu on ollut perinteisesti käytetyin rakennusmateriaali Luoteis-Venäjällä. Upeat koristelutyöt tarjoavat kuvan Karjalan kansantaiteesta – pääty, räystäs- ja otsalaudat, ovenpielet, leikkauskoristeiset ikkunaluukut. Kirvesmiesperinteet ja rakennusten ominaispiirteet perustuivat taideaistiin ja teknisiin tietoihin. Naulaton katto on yksi esimerkki näistä ihmeellisyyksistä. Kansanmestarien taituruus on sitä hämmästyttävämpää, kun työvälineinä ei ollut muuta kuin kirves, taltta, saha ja pora. Vanhojen mestareiden ihmeellinen kätevyys puun käsittelyssä sekä taito liittää kokonaisia yhdistelmiä ja erillisiä detaljeja luonnollisella ja käytännöllisellä tavalla tekevät hirsirakennuksesta kansallisen puurakennustaiteen merkkiluomuksiksi.
Kuten asuinrakennuksissa, puu on pääasiallinen materiaali myös maatalouden rakennuksissa. Lisäksi useimmissa kivirakenteisissa taloissa käytetään puuta kattorakenteissa, seinäverhouksissa ja keveissä väliseinissä, lattiaverhouksissa, kaiteissa, ovissa, ikkunakarmeissa jne.
TERVETULOA LUENTOTILAISUUKSIIN JA TUTUSTUMAAN KORKEATASOISEEN KALAJOKI-NÄYTTELYYN!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti