maanantai 10. huhtikuuta 2017

Kalajoen kuntavaalin 2017 tarkastelua


Kalajoella äänestysprosentti oli 63,1 %. Sitä voidaan pitää kelvollisena, tosin se on hieman alempi kuin edellisissä kuntavaaleissa, jolloin se oli 63,5 % Kalajoella vaalitulos oli lähes odotusten mukainen. Keskusta sai 20 paikkaa eli säilytti asemansa. Minä odotin keskustalle yhden paikan lisäystä, mutta keskustan ehdokkaiden tuntemattomuus ja ehdokkaiden pienempi määrä teki sen ettei lisäpaikkaa tullut. Olisi tarvittu n. 65 ääntä enemmän jotta olisi saavutettu 21 valtuustopaikkaa. Keskustan osuus äänistä oli 54,1 % eli 3312 ääntä. Edellisissä vaaleissa 3294 ääntä. Kalajoen kokonaisäänimäärä oli 6117, edellisissä vaaleissa 6134 eli 53,7 % äänistä. Ennakkoäänten tulos oli täysin sama kuin lopullisen vaalin tulos. Uusia valtuutettuna on 16. Valtuutettujen keski-ikä on 51 vuotta. Eri äänestysalueilla äänestysaktiivisuus oli seuraava: Etelä 62,4 %, Himanka 71,7 %. Pohja 58,1 %, Rautio 64,9 %, Tynkä 62,5 %. Rautiosta valittin 2 valtuutettua, Himangalta 9 valtuutettua.

Kokoomus sai odotetut neljä paikkaa ja se säilytti asemansa. Kokoomuksen osuus äänistä oli 12,1 % eli 742 ääntä. Viime vaaleissa Kokoomus sai 11,1 % äänistä eli 679 ääntä. Kokoomus siis lisäsi äänimääräänsä ja siihen on syynä se, että kokoomuksella oli nyt tunnetumpia ja kokeeneempia ehdokkaita kuin viime vaaleissa.

Vasemmistoliitto sai neljä paikkaa ja säilytti asemansa. Vasemmiston osuus äänistä oli 10.5 % eli 643 ääntä. Edellisissä vaaleissa ääniosuus oli vasemmistoliitto oli vaaliliitossa vihreiden kanssa ja silloin ääniosuus oli 897 ääntä, joista vihreiden osuus oli 278. Vasemiston ääniäärä viime vaaleissa oli 619 eli 10.0 %. Pro Kalajoen loppuminen ja Perussuomalaisten hajoaminen nostivat vasemmiston äänimäärän vain 24 äänellä.

Vihreät saivat odotetusti 3 paikkaa. Viime vaaleissa Vihreiden äänimäärä oli 278 4.6 % ja nyt 615 10.1 % äänistä. Vihreiden äänimäärä oli odotettuakin suurempi, sillä itse ennakoin äänimääräksi 590 ääntä. Vihreiden neljäs paikkakin oli varsin lähellä eli 29 äänen päässä. Vihreiden osalla tilanne on jännittävä koska kolmella on 42 ääntä eli Arja Isokääntä, Sami Salmu ja Meri Säteri jänittävät tarkistuslaskentaa ja mahdollista arvontaa.

SDP sai 6,5 % äänistä eli 400 ääntä. Viime vaaleissa 235 ääntä eli 4,6 % äänistä.. Tämä oli ehkä vaalien suurin yllätys ainakin minulle. SDP sai kaksi paikkaa nyt. Edellisellä kaudella oli vain yksi paikka. Perussuomalaisten hajoamisesta ja Pro Kalajoen loppumisesti hyötyi eniten SDP.

Perussuomalaiset sai nyt vain 208 ääntä 3,4 % äänistä. Siis odotettuakin vähemmän. Edellisissiä vaaleissa 447 ääntä eli 7,3 % joten pudotus oli todella raju. Lek Pernu maahanmuttajana on ainoa Perussuomalaisten eli maahanmuuttovastaisen puolueen valtuutettu. Nyt on hän varmaan tuntee olonsa kuten orpo piru vieraassa helvetissä.

Kristillisdemokraatit säilyttivät odotetusti asemansa eli yhden paikan valtuustossa. Kristillisten äänimäärä oli 3,2 % äänistä eli 197 ääntä. Edellisissä vaaleissa kristilliset saivat 178 ääntä eli 2,9 % äänistä.

Vaalien ääniharava oli Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää 352 äänellä. Keskustan ääniharava oli rautiolainen Vesa Hihnala 202 äänellä sekä Mauno Rahkola 198 äänellä. Rahkola lienee saanut mtk-laisen siiven äänet Jouni Jyringin jäätyä pois. Eija Pahkala sai 190 ääntä. Viime vaaleissa äänimäärä oli 191. Uutena valtuutettuna himankalainen Lasse Joensuu sai 189 ääntä. Markku Isopahkala sai 152 ääntä ja on uusi valtuutettu. Juha Nivala sai kovan vaalikampanjan avula 152 ääntä, edellisissä vaaleissa 160 ääntä. Jukka Rahja uutena valtuutettuna sai 147 ääntä. Miika Heikkilä sai 141 ääntä ja viime vaaleissa äänimäärä oli 95. Mari Niemelä oli nyt Keskustan listoilla ja sai 140 ääntä ja viimeksi Pro Kalajoen listalla 114 ääntä. Ritva Mäntymäki sai 130 ääntä ja edellisissä vaaleissa 126 ääntä. Riitta Tilus sai nyt 114 ääntä ja viime vaaleissa 158 ääntä. Raili Myllylä sain nyt 104 ääntä ja viime vaaleissa 82 ääntä. Antti Nikula pääsi uutena valtuutettuna valtuustoon 90 äänellä. Kullervo Niemelä sai 88 ääntä. Viime vaaleissa hän sain 122 äntä. Alpo Puusaari sai 88 ääntä ja viime vaaleissa 144 ääntä. Jaana Siermala sai uutena vanhana valtuutettuna 73 ääntä. Sami Hänninen sai 66 äääntä, viime vaaleissa 143 ääntä. Ekoluoma Jenni sai 63 ääntä. Hän on uusi valtuutettu . Hannu Heikkilä uutena valtuutettuna 60 ääntä. Eeva Myllynen uutena valtuutettuna 57. Keskustan valtuutetuista on uusia valtuutettuja 10 jos Mari Niemelä lasketaan vanhaksi valtuutetuksi. Tämä on erittäin suuri muutos.

Keskustan ryhmä on nyt puollittain uudesti syntynyt. Mielestäni rautiolaineen Vesa Hihnalan äänimäärä ja luottamus edellyttää kaupunginhallituksen paikkaa, sillä hän on taitava ja yhteistyökykyinen henkilö kaupunginhallitukseen. Eija Pahkalan kokemus ja äänimäärä edellyttävät kaupunginhallituksen paikkaa. Muista keskustan kaunginhallituksen paikoista kilpailevat äänimäärien ja kokemuksen perusteella Miika Heikkilä, Mari Niemelä, Ritva Mäntymäki ja Riitta A. Tilus. Raili Myllylä varmasti haluaa jatkaa kaupunginhallituksen puheenjohtajana, mutta minun mielestäni kuntavaalit ovat olleet tarpeettomat jos Raili Myllylä jatkaa kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Mielestäni nyt on vaihdoksen aika. Mielestäni Miika Heikkilä on sopivin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi, mutta se ei taida olla mahdollista.. Pätevin ja kokemukseltaan ylivertainen on kuitenkin Riitta A. Tilus.. Valtuuston puheenjohtajaksi pätevin kokemuksen perustella on mielestäni Alpo Puusaari.

Kokoomuksen ryhmässä Hanna Saari sai 100 ääntä ja edellisissä vaaleissa 106 ääntä. Uutena valtuutettuna Jarmo Ainali sai 86 ääntä. Jouko Arvo sai 67 ääntä ja edellisissä vaaleissa äänimäärä oli 62. Sami Mölsä sai uutena valtuutettuna 50 ääntä. Kokoomuksen ryhmässä on puolet uusia valtuutettuja. Hanna Saari haluaa varmasti jatkaa kaupungihallituksessa. Jarmo Ainali on mielestäni varteenotettava ehdokas kaupunginhallituksen elämänkokemuksensa ja ammattitaitonsa perusteella.

Vasemmistoliiton ryhmässä Sirkka Alho vanhana valtuutettuna sai 178 ääntä. Viime vaaleissa äänimäärä oli 115. Päivi Alho sai vanhana valtuutettuna 86 ääntä. Viime vaaleissa 90 ääntä. Eero Kinare uusi paikkansa ja sai 69 ääntä. Edellsisisä vaaleissa hän sai 66 ääntä. Uutena vanhana valtuutettuna Kauko Hukka sai 53 ääntä. Kaupunginhallitukseen on itseoikeutettuna jäsenä äänimäärien ja kokemuksen perusteella Vasemmistoliitosta menossa Sirkka Alho.

Vihreiden kansanedustajaa Hanna Halmeenpää oli Kalajoen ääniharava 352 äänellä. Edellisissä vaaleissa äänimäärä oli 218. Uutena valtuuston valittiin Arja Isokääntä ja Sami Salmu. Vihreiden ryhmä on nyt merkittävä ryhmä Kalajoen valtuustossa.

SDP:n valtuutettuna jatkaa Timo Suni 131 äänellä. Edellisissä vaaleissa äänimäärä oli 86. Uutena vanhana valtuutettuna SDP:ssä on Mikko Lauri 72 äänellä. SDP on nyt merkittävämpi ryhmä valtuustossa kuin kuluneella kaudella.

Perussuomalaisten valtuutetuna jatkaa Lek Pernu 107 äänellä. Edellisissä vaaleissa äänimäärä oli 105.

Kristillisten Veli Ainali jatkaa 74 äänellä. Edellisissä vaaleissa äänimäärä oli 85. Kirsti Siljader sai 73 ääntä eikä tullut valituksi. Molemmat saava jännittää tarkistuslaskentaa.

Ensimmäiset valitsematta jääneet ehdokkaat ovat Keskustan Tomme Pöyhtäri, Vihreiden Meri Säteri, Keskustan Markku Pasanen, Kokoomuksen Juha Rahkola ja Keskustan Fanni Pöntiö.
Keskustan valtuutetuista Aulis Vuotila ja Kokoomuksen valtuutettu Juha Rahkola ei tullut valituksi uuteen valtuustoon.

Kalajokiset valitsivat hyvän valtuuston. Menee kuitenkin jonkin aikaa kun uudet valtuutetut löytävät paikkansa valtuustotyöskentelyssä. Tarkistuslaskenta voi tuoda vielä muutoksia loppulliseen vaalitulokseen. Onnea je menestystä valituille. Tehkää perusteltuja ja kalajoksten etujen mukaisia päätöksiä. Muistaa keskustella ja harkita sekä perustella päätökset hyvin. Nyt tarvitaan johtamisessa muutosta. Olkaa hyvä ja tehkää se.

Kuntavaalit 2017 Kalajoella

https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipiiri/12/kunta/208

Korjaus 11.4.2017
Valitettavasti Kalajoella ennakkoäänten laskennassa on tapahtunut virhe, jossa keskustan Aulis Vuotilan ennakkoäänet on laskettu Kokoomuksen Jarmo Ainalin hyväksi. Kysymyksessä on 52 ennakkoääntä. Tämä merkitsee siä, että Aulis Vuotila tulee valituksi ja Eeva Myllynen putoaa varavaltuutetuksi. Kokoomuksen Juha Rahkola nousee valtuutetuksi ja Jarmo Ainali varavaltuutetuksi. Vaalien kokonaistilanteeseen eli paikkajakoon virheellä ei ole muita vaikutuksia. Keskustalla on edeellenkin 20 valtuutettua ja Vasemmistoliitolla 4.
Keskustan äänimöäärä on nyt 3364 ja Kokoomuksen äänimäärä nyt 690.

Ei kommentteja: