perjantai 26. kesäkuuta 2009

Suomen suosituin leirintäalue


Kalajoen Hiekkasärkkien leirintäalue on Suomen suosituin leirintäalue. Leirintäalueen koko on 36 hehtaaria. Leirintäalueella on noin 130 kausipaikkalaista. Leirintäalueen yöpymisvuorokaudet ovat kesän aikana 110 000 - 150 000 yöpymisvuorokautta. Tämän vuoden suurin muutos on omistajanvaihdos. Leirintäalue siirtyi Kalajoen Etelänkylän jako- ja kalastuskuntaan kuuluvan tytäryhtiön Tahkokorvat Oy:n omistukseen. Leirintäalueen toiminnoista vastaa Sani hotellin toimitusjohtaja Minna Tontti.

Alueella on 1200 ajoneuvopaikkaa, joista 800 on sähköpaikoilla, ja 76 mökkiä. Kahvila-ravintolasta saa aamupalaa ja lounasta. Alueella on lähikauppa, huoltorakennukset, lastenhoitohuoneet, keittokatokset, pyykkituvat, leikkipaikat ja uimaranta. Alueella on myös koiratarha, ekopisteet ja matkailuajoneuvoille kiinteiden jätesäiliöiden tyhjennysasema.

Leirintäalueella matkailijoita palvelee leiriravintola, joka on palvellut matkailjoita jo 1960-luvulta lähtien. Leirintäalueen läheisyydessä on kesäteatteri ja yksi Suomen parhaimmista golf-kentistä. Kaukana eivät myöskään ole Hotelli Sani, kylpylä Sanifani ja ravintola Dyyni sekä Pihvitupa ja Siikarysä. Hotelli Sanin yhteydessä on Meriluontokeskus ja kylpylä Sanifanin yhteydessä on uimahalli, keilahalli, kuntosali sekä hyvinvointipalveluja tarjoavat yritykset. Erityisesti lapsia kiinnostava JukuPark on leirintäalueen lähietäisyydellä. Leirintäalueen läheisyydessä on erinomaiset lenkkeilymahdollisuudet pururadoilla sekä mahdollisuus tutustua Kalajoen luontoon esimerkiksi puupolkuja pitkin meren rannikon läheisyydessä aina Vihasniemen lintutornille saakka. Tapion Tuvalta lähtee Siiponjoen luontopolku, jossa on mahdollisuus vaeltaa eripituisia reittejä. Hiekkasärkkien alueella on myös hyvät pyörätiet pyöräilyä ja rullaluistelua varten.
50.s kesä Kalajoella

Ruotsalainen Irma Kataja viettää nyt viidettäkymmenettä kesäänsä Kalajoen Hiekkasärkkien leirintäalueella. Kataja on rakentanut kausipaikkansa ympärille oman pihan, jossa on runsaasti kauniita kukkia, istutuksia ja oma mansikkamaa. Irma Katajan ennätystä tuskin tullaan koskaan rikkomaan. Tämän parempaa mainosta Kalajoen Hiekkasärkkien leirintäalue ei voi saada kuin Irma Katajan uskollisuus ja tyytyväisyys leirintäalueen palveluihin ja viihtyisään elämänmuotoon.

Irma Katajan mukaan 1970-luku ja 1980-luku ovat olleet parhaimpia. Valitettavasti sen jälkeen on menty huonompaan suuntaan. Irma Kataja ei ymmärrä sitä, että leirintäalueella järjestetään festivaaleja. Hänen mielestään Hiekkasärkkien leirintäalue on ainoa leirintäalue Suomessa, jossa festivaaleja järjestetään. Irma Katajan mukaan tämä viimeinen juhannus oli kauhein. Hän aikookin kirjoittaa Isä Mitrolle ja vaatia festivaalien kieltämistä leirintäalueilla. Muutoin hän pitää Kalajoen Hiekkasärkkien leirintäaluetta aivan ihana paikkana.

Erkin kommentti: Vuoden 1988 jälkeen Kalajoen Hiekkasärkkien leirintäalue siirtyi kunnallisen Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n alaisuuteen ja sen jälkeen alamäki palvelujen ja kaiken toiminnan osalta on ollut silmiinpistävää. Vastuullisuus on puuttunut. Myös festivaalien järjestäminen tuli kuvioihin mukaan kun johtajan puikkoihin astui Juha Laitala. Tällöin leirintäalue oli siirtynyt Etelänkylän jakokunnan omistaman yhtiön alaisuuteen. Olen sitä mieltä, että Irma Kataja voi kirjoittaa asiassa Isä Mitrollekin, mutta kalajokisten päättäjien on otettava vakavasti Irma Katajan palaute. Leirintäalue on matkailjoita varten eikä remuavaa festivaalijoukkoa varten. Olen Irma Katajan kanssa samaa mieltä siitä, että festivaalit Hiekkasärkkien leirintäalueella on lopetettava.

Ei kommentteja: