keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Erkki Ahon blogisivusto Agricola Suomen historiaverkkoportaalissaOlen iloinen siitä, että blogisivustoni on Agricola Suomen historiaverkkoportaalissa. Agricola-Suomen historiaverkko on Agricola seuran apuna tekemässä heidän sivujaan, jotka löytyvät täältä:
http://www.mikaelagricolaseura.fi/

Blogiseuranta toimii siten, että Agricola historiaverkko portaalin sivuille otetaan automaattisesti muutaman ensimmäisen rivin teksti historia-aiheisista blogikirjoituksista ja ne tulostetaan seurantasivulle, josta sitten pääsee linkin kautta
lukemaan loput. Toivon, että historianopiskelijoille ja -tutkijoille sekä suurelle yleisölle on hyötyä sivustostani. Blogisivustojani seuraa jo nyt noin 19 000 käyttäjää.

Mikä on Agricola-seura?

Agricola on sähköinen "ABCkiria" historiaan ja sen tutkimukseen. Se on vuonna 1996 perustettu yliopistojen historian laitosten, arkistojen, seurojen, museoiden ja kirjastojen yhteishanke. Sivuston tarkoitus on edistää suomalaista historianharrastusta, -opetusta ja -tutkimusta. Agricolan tavoite on luoda yhteys historiallista tietoa ylläpitävien ja tuottavien instituutioiden ja tiedon käyttäjien välille ja pyrkiä tiedon helpompaan hyödyntämiseen opetuksessa ja tutkimuksessa. Tarkoituksena on ensisijaisesti tuoda esiin suomalaista aineistoa ja palveluja, ulkomaisista sivuista ja palveluista pyrkiä tuomaan esiin keskeisimmät.

Agricola sivuston vaiheet

Hankkeen käynnistivät vuonna 1996 Helsingin yliopiston yhteiskuntahistorian laitos, Tampereen yliopiston historiatieteen laitos ja Turun yliopiston historian laitos. Agricolassa ovat mukana myös: Kansallisarkisto, Helsingin yliopiston kirjasto, Eduskunnan kirjasto, Turun yliopiston kirjasto, Jyväskylän yliopiston kirjasto, Museovirasto, Suomen Historiallinen Seura, SKS, Elinkeinoelämän keskusarkisto, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Museoliitto ja Opetushallitus. Opetusministeriö on myöntänyt hankkeelle rahoitusta vuosille 1996-1998. Rahoituksesta huolehtivat vuonna 1999 Tampereen ja Turun yliopistojen historian laitokset. Vuodesta 2000 Agricola-projekti on ollut mukana Historian valtakunnallisessa verkko-opetushankkeessa.

Agricola sivuston rahoitus

Vuoden 2000 alusta hanketta rahoittavat: Helsingin yliopiston historian laitos, Helsingin yliopiston kirkkohistorian laitos, Helsingin yliopiston yhteiskuntahistorian laitos, Joensuun yliopiston historian laitos, Jyväskylän yliopiston historian laitos, Oulun yliopiston historian laitos, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS), Suomen Historiallinen Seura, Tampereen yliopiston historiatieteen laitos, Turun yliopisto historian laitos sekä Turun yliopiston poliittisen historian laitos. Vuonna 2001 hanketta on rahoittanut Suomen Kulttuurirahasto. Kordelinin säätiö on rahoittanut hanketta vuosina 2002 ja 2006. Tieteellisten seurain valtuuskunta 2007-2008. Opetusministeriön kulttuurilehtitukea hanke on saanut verkkojulkaisemiseen vuosina 2001-2006. Koneen säätiö rahoittaa portaalin ylläpitoa ja kehitystyötä vuosina 2009-2011.

Agricolan tekijät
Sisällön suunnittelu, toimitus ja ylläpito, vastaava päätoimittaja:
Tapio Onnela
Historian laitos, kulttuurihistoria, Sirkkala,
20014 Turun yliopisto,
02-3336355, tapio.onnela@utu.fi

Sisällön suunnittelu, koodaus ja ohjelmointi: Timo Haavisto
Koodaus ja ohjelmointi: Antti-Jussi Nygård, Jaakko Suominen, Riku Moisio
Ulkoasu: Sonja Krogius
Sisällön päivitys ja toimitus: Annastiina Mäkilä, Akseli Salmi

Johtokunta

Johtokunta on luonteeltaan neuvoa antava ja se kokoontuu kerran vuodessa. Johtokuntaan kuuluvat seuraavien organisaatioiden edustajat: historian laitokset, Suomen Historiallinen Seura, Suomalaisen Kirjallisuuden seura, Turun historiallinen seura, Historiallinen yhdistys, Museovirasto, Kansalliskirjasto, Kansallisarkisto.

Johtoryhmä ja vastuuhenkilöt:

Professori Pertti Haapala, Tampereen yliopiston Historiatieteen ja filosofian laitos, professori Hannu Salmi, Turun yliopiston historian laitos, projektipäällikkö Tapio Onnela, Turun yliopisto, historian laitos, FT Anu Lahtinen Ennen ja nyt päätoimittaja
Tilat ja koneet:
Turun yliopiston historianlaitos, Turun yliopiston Atk-keskus
Rahaliikenne:
Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitos
Korkeakouluharjoittelijat
Vuonna 2009: Jussi-Pekka Paija, (Turun yliopiston historian laitos) Anu Alapartanen, (Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos) Pekka Stenlund (Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitos)

Blogiseuranta löytyy täältä:
http://agricola.utu.fi/nyt/blogit/

1 kommentti:

Tapio Onnela kirjoitti...

Terve
Kiitokset huomiostasi Agricola-Suomen historiaverkon suhteen.

Sinulle on nyt tullut pieni väärinkäsitys sivustomme julkaisijatahon kanssa, eli kyseessä EI ole Agricola seura, vaan Agricola-Suomen historiaverkko.
Agricola seuran apuna olemme kyllä olleet mm tekemässä heidän sivujaan, jotka löytyvät täältä:
http://www.mikaelagricolaseura.fi/
Voisitteko ystävällisesti korjata tämän väärinkäsityksen.
Parhain terveisin:
Tapio Onnela
http://agricola.utu.fi/