torstai 17. syyskuuta 2009

JHT Kalajoki ry:n erityisasema







Kalajoen kaupunginhallitus käsitteli 7.9.2009 § 226 JHT Kalajoki ry:n anomusta mainossopimuksen uusimisesta. Kaupunginsihteeri Hei Huttunen esitti kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päättää tehdä JHT Kalajoki ry:n kanssa 5000 + 2000 euron suuruisen yhteistyösopimuksen. Kalajoen kaupungille tulee mainostilaa peliasuun ja jäähallissa olevalle mainospaikalle. JHT ry tuo toiminnassaan esille Kalajoen hyvänä opiskelu-, asuin- ja työntekopaikkakuntana., Sopimuksesta 2000 euroa maksetaan, mikäli seura pelaa kauden lopussa ylempää loppusarjaa.
Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginsihteerin esityksen.

Päätöksen taustaa: Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari katsoi itsensä esteelliseksi asiassa, koska hänen poikansa pelaa JHT Kalajoen joukkueessa.
En muista koskaan nähneeni kaupunginsihteeri Heli Huttusta jäähallilla. Kaupunginsihteeri Heli Huttunen ei tietääkseni ole kiinnostunut jääkiekosta. On enemmän kuin todennäköistä, että päätösesityksen on todellisuudessa laatinut kaupunginjohtaja Jukka Puoskari.

JHT Kalajoelle on maksettu Kalajoen kaupunginhallituksen käyttövaroista jo noin kymmenen vuoden ajan tätä erityisavustusta. Muut seurat eivät pääse osalliseksi tällaisesta erityiskohtelusta ja siksi tämä menettely asettaa eri urheiluseurat eriarvoiseen asemaan. JHT Kalajoen saama mainossopimukseksi naamioitu avustus on ollut elintärkeä JHT Kalajoelle ja sen toiminnan pyörittämiselle.

Käytin kaupunginhallituksen kokouksessa puheenvuoron, jossa esitin oman mielipiteeni. Toivoin, että avustussumma olisi ollut 10 000 euroa ilman kannusterajoja. Mielestäni korotettu avustus olisi ollut perustelua, koska JHT Kalajoki on alueen ykkösseura, kun Ylivieskan Jää-Karhut putosi kakkossarjaan ja Kokkolan Hermes meni konkurssiin. Korotetulla avustuksella olisi ollut tarvetta, koska taloudellinen lama saattaa pienentää muita mainostuloja. Lisäksi selkeä päättäjien kannanotto asiassa olisi luonut positiivisempaa kuvaa päättäjien toiminnasta ja olisi mahdollisesti vaikuttanut positiivisesti myös Kalajoen lukioon ja sen jääkiekon suuntautumisvaihtoehdon vetovoimaan.

Katsoin, että kunnan toimintaan ei kuulu kilpailutoimintaan osallistuminen. Kunnan tehtävänä on luoda edellytyksiä toiminnalle. En sen takia nähnyt tarvetta kannusterahaan sopimuksessa.
Lisäksi katsoin, että kaikkia urheiluseuroja on kohdeltava yhdenvertaisesti ja siksi kaikki tällaiset avustukset on keskitettävä yhteen paikkaa. Kaupunginhallituksen kokouksessa minulla valtuuston varapuheenjohtajana on vain puheoikeus, ei esitysoikeutta. Yksikään kaupunginhallituksen jäsen eikä valtuuston puheenjohtajisto reagoinut asiaan lain edellyttämällä tavalla.

On turha yrittää perustella kaupunginhallituksen päätöstä vastikkeellisuudella, koska myös muilla urheiluseuroilla on samanlaiset vastikkeet tarjolla. Kalajoen Junkkarit täyttää ensi vuonna 80 vuotta ja Junkkarit on maan johtavia yleisurheiluseuroja ja hiihtoseuroja sekä painonnostossa yksi Suomen kärkiseuroista. HU-Kalajoen lentopallojoukkue pelaa ykkössarjaa jne. Miksi JHT Kalajoki ry saa erityiskohtelun?

Mielestäni tämä erikoislaatuinen JHT Kalajoki ry rahoitusmuoto asettaa selkeästi jääkiekkoilijat eriarvoiseen asemaan verrattuna muiden urheilulajien harrastajiin. Mielestäni tämä menettely on selkeää puoskarointia.

Ei kommentteja: