perjantai 18. syyskuuta 2009

Perusturvakeskuksen avajaiset

Perjantaina 18.9.2009 vietettiin Kalajoen uuden perusturvakeskuksen avajaisia. Hankkeen suunnittelu aloitettiin jo kesällä 2005. Rakentamaan päästiin vuoden 2008 keväällä. Tiloja peruskorjattiin kaikkiaan 3 150 neliötä. Uutta tilaa rakennettiin noin 1 700 neliötä.
Hanke toteutettiin kaupungin omana työnä ilman avustuksia ja tukia. Hankeen kustannukset olivat 5,7 miljoonaa euroa. Sellaisena se on kaupungin suurin rakennushanke. Saneerattuihin tiloihin sijoittuvat muun muassa vanha vuodeosasto, tarvike- ja apuvälinevarastot, laboratorio ja röntgen,. neuvola, perheneuvola ja mielenterveystyö sekä sosiaalitoimisto ja perusturvan hallinto. Uudisosiin tulevat infektioiden hoitoon tarvittavat tilat, hammashuolto, lääkäreiden ja hoitajien vastaanotot sekä toimenpide-, ensiapu- ja tarkkailutilat.

Kun Himangan ja Kalajoen kuntaliitos astuu voimaan ensi vuoden alusta, perusturvakeskus palvelee kaikkiaan 14 000 asukasta. Se antaa palvelujaan myös merijärvisille. Henkilökuntaa talossa on noin sata.
Terveyskeskuksessa on vuodepaikkoja 40. Vanhan vuodeosaston suuret, neljän hengen huoneet ovat saaneet omat wc- ja suihkutilansa.
Vuodeosastolla on mahdollisuus eristää omia osastoja infektiopotilaille. Uudisosassa on kahdeksan kahden hengen huonetta. Potilasviihtyvyyteen on kiinnitetty huomiota tilaratkaisuilla.
Kuudesta terveyskeskuslääkärin virasta kaksi on täyttämättä. Kahden lääkärin tehtävät hoidetaan ostopalveluna.
Hammashoitolassa työskentelee viisi hammaslääkäriä, joista yksi käy Merijärvelllä 2-3 päivänä viikossa, kaksi suuhygienistiä ja viisi hammashoitajaa
Talo on aikaisemmin ollut pelkkä terveyskeskus. Nyt peruskorjattuun ja laajennettuun rakennukseen on koottu lisäksi lähes koko sosiaali- ja terveystoimi. Vain lasten päivähoito, vanhusten palvelut ja kehitysvammahuolto toimivat omina kokonaisuuksinaan

Terveyden- ja sairaanhoidon kehitys Kalajoella
http://kalajoenhistoria.blogspot.com/2008/12/terveyden-ja-sairaanhoidon-kehitys.html

Untamo Sorasto – lääkäri ja kunnallispoliitikko
http://merkkihenkiloita.blogspot.com/2008/11/untamo-sorasto-lkri-ja.html

Ei kommentteja: