tiistai 14. heinäkuuta 2009

Hylkeenpierusta huolimatta


Merisumua Kalajoella kutsutaan hylkeenpieruksi. Se nousee äkkiarvaamatta mereltä sankkana ja peittää alleen koko rannan maata myöten. Jos tuuli käy, se hajoaa varsin nopeasti. Hylkeenpieru ei liity hylkeisiin eikä tavalliseen ihmispieruun. Hylkeenpieru on äänetön ja hajuton, mutta kalsean kostea. Tänään 14.7.2009 oli sellainen päivä jolloin hylkeenpieru peitti Kalajoen Hiekkasärkät. Hylkeenpieru peittää auringon eikä silloin voi ottaa aurinkoa. Siksi on keksittävä muuta tekemistä. Kuvassa hylkeenpierua. Kuvauspaikkana Lohilaaksoon johtava tie.Lohilaakson palvelut ovat yksi mainio vaihtoehto viettää kesälomaa Kalajoen Hiekkasärkillä. Lohilaakso on koko perheen lomaviettopaikka. Lohilaakso on elämys- ja kokemuspaikka sekä herkullisen ja maittavan savukalan paikka. Ongintaa, virvelöintiä, rantaterassi, korumyymälä, savusiikaa, lämminsavulohta. Katso http://www.lohilaakso.fi/

Muina kohteina voivat olla Kalajoen meriluontokeskus hotelli Sanin yhteydessä. Se on avoinna ma-pe 9-17 ja la-su 10-16. Tapion Tuvalla on kolme taidenäyttelyä sekä Alnus ry:n näyttely. Tapion Tuvalla on Markku Hakolan ja Valo Verrosen taidenäyttelyt. Katso http://www.tapiontupa.fi/


Radio Novan yleisöäänestyksessä Suomen parhaaksi noteerattu pihapiirin Kirppis on kolmatta kesää Rahjassa, kolme kilometriä Hiekkasärkiltä etelään. Vanhaan eläinsuojaan ideoitu kirppis on idyllinen, jossa on nostalgiaa ja historian havinaa. Peltoloiden kirppis on koko perheen kirppis. Siellä on aitoja vanhoja tuotteita naisille, miehille ja lapsille. Kirppis Rahjassa on elämyksiä täynnä. Peltoloiden Kirppis on koko perheen harrastus. Pihapiirin vanha tupa on erinomainen kohtauspaikka ja samalla myös kahvipaikka. Piha sopii mainiosti lasten leikkipaikaksi. Kirppis Rahjassa on avoinna ti-pe 12-18 ja la 10-14.

Rahjan Kirppiksen vieressä on joen toisella puolella Siipon puutarha, jossa on todella kauniita kukkia. Siipon puutarha on mahtava elämys.

Isopahkalan keramiikkapaja on avoinna joka päivä 9-20.

Tyngällä on Kalajoen Osuuskaupan entiseen Tyngän myymälän varastoon tehty Kirppis, jossa on runsaasti esillä erilaisia aitoja vanhoja tavaroita, pääasiassa astioita. Tyngän Kirppis on avoinna ma-ke 12-18
Tyngällä erittäin hyvä matkailukohde perheelle ja ryhmille on Tyngän Mylly, Katso http://www.tynganmylly.fi/

Karkkipaja on Tyngän makein paikka. Kaiken kokoiset tikkarit, nekut, pastillit, marmeladipalat, salmiakki ja tietysti väkevä menthol. Tyngän karkkipaja on elämyspaikka Tyngän Myllyn välittömässä läheisyydessä.

Kesäkahvila Malmbergintupa on myös pysähdyspaikka Jokelan pappilan pihapiirissä. Se on avoinna heinäkuussa ma-pe klo 12-15 ja su 11-15. Elokuussa se on avoinna ke ja pe 12-15 ja su 11-15.
Havula on sahanjohtaja kauppanuevos Oskari Santaholman koti, Hauvulan Jugendtyylinen asuihuvila sijaitsee Kalajoen Plassila. Havulassa vierailija pääsee tutustumaan 1910-1930-luvun varakkaan pohjoispohjalaisen porvarisperheen elämään ja kotiin alkuperäsine sisutuksineen. Opastetut kierrokset 23.6.-2.8.2009 ti, ke ja to klo 18.00 ja su 16.00 ja 17.00. Pääsymaksu on 5 euroa/henkilö.
Kalajoen kotiseutumuseo on avoinna 23.6-16.8. ti-su 12-18.

Tänään pyöräretkeni ja kalajokisiin kohteisiin tutustuminen katkesi, kun ns. Esson liikenneympyrässä kuulin pamahduksen. Näin rekan pysähtyvän ja jäävän paikoilleen. Rekka kuvassa. Virolaisen rekan kuorma oli luisunut äkillisessä pysähdyksessa auton hyttiä vasten. Kuormana oli kaksi 12,5 tonnia painavaa nosturin alustaa. Virolaisen rekan kuljettaja oli venäjänkielinen, mutta siitä huolimatta sain järjestettyä kalajokisen yrittäjän nostoapua nopeasti paikalle. Koneurakointi Visuri & Paavola oli paikalla erittäin nopeasti. Oli onnea siinä mielessä, että Timo Visuri oli juuri oikeankokoisella koneella liikkeellä lähistöllä olevalla Junnikalan Sahalla ja apu tuli nopeasti.
Ongelmaksi muodostui vilkas liikenne 8-tiellä. Soitin hätäkeskukseen ja pyysin apua liikenteenohjaukseen. Koska rekka oli pysähdyksissä liikenneympyrässä, niin käytössä oli vain kiertoliittymän toinen puoli. Ensimmäinen, toinen ja kolmas sekä neljäs soitto hätäkeskukseen oli tuloksellisesti yhtä tyhjän kanssa. Järjestin liikenteenohjauksen omin voimin kahden siviilihenkilön kanssa. Soitin viidennen kerran hätäkeskukseen ja pyysin, että lähettäisivät vaikka palokunnasta henkilöitä ohjaamaan liikennettä. Poliisit saapuivat paikalle noin puolitoista tuntia ensimmäisestä soitosta, palokunnan kaksi kaveria lähes puolitoista tuntia tapahtuman jälkeen. Poliiseista ei ollut mitään apua. Ehdin jo sanoa hätäkeskukseen, että turha niiden on enää tullakaan. Valitettavasti olin oikeassa. Palopäällikkö oli laittanut liikenteenohjaukseen vain kaksi miestä. Olisi tarvittu kolme miestä tai selkeät ohjeet.

Liikenteenohjaus ei tietenkään toiminut tehokkaasti, sillä rekoille ei jäänyt tilaa kääntyä vaan ne joutuivat tekemään entisen Esson pihalla ylimääräisen kierroksen päästäkseen jatkamaan matkaansa. Liikenne olisi pitänyt pysäyttää kauemmaksi liikenneympyrästä jotta rekat olisivat voineet ajaa suoraan. Soitin kuudennen kerran hätäkeskukseen ja kirosin hätäkeskuksen toiminnan alimpaan helvettiin. Varmasti päivystävä naishenkilö ymmärsi kuinka huonoa hätäkeskuksen toiminta on. Liikenteenohjaus toimi parhaiten, kun siviilit hoitivat liikenteenohjauksen. Olin tänään liikenteenohjauksessa lähes puolitoista tuntia. On myös todettava, että tallinnalaismies oli todella taitava korjaamaan kuljettamansa auton.

Oulun läänin poliisijohto on suuressa viisaudessaan lopettanut Kalajoen poliisipalvelut, vaikka Kalajoki on todellisuudessa yhtä suuri paikkakunta kuin Ylivieska, sillä Kalajokeen liittyy ensi vuoden alusta Himanka ja Merijärven asioistakin päätetään Kalajoella jo 80 prosenttia. Vaadin poliisipalveluiden palauttamista Kalajoelle. Siksi asioista on informoitava poliisiministeriä.

Ei kommentteja: