torstai 28. toukokuuta 2009

Lentäjä kuoli pienkoneturmassa Kalajoella


Tänään torstaina 28.5.2009 puoli kymmenen aikaan sattui traaginen ilmaliikenneonnettomuus Kalajoella. Pienkoneen maahansyöksyssä menehtyi vuonna 1956 syntynyt kalajokinen mies. Hän oli kokenut lentäjä. Silminnäkijöiden mukaan koneen perään oli jäänyt ankkuri, joka pitää konetta paikallaan lentokentällä.

Onnettomuuden näki kalajokinen Kari Reinikainen, kun koneen moottorista kuulunut poikkeuksellisen kova ääni kiinnitti hänen huomionsa. Reinikainen näki koneen kaartavan louhoksen ympäristössä ja suuntaavan takaisin parin kilometrin päässä sijaitsevan lentokentän suuntaan. Hän havaitsi myös jotakin roikkuvan koneen perässä.

Reinikainen luuli koneen alkavan laskeutumisen, kun kone yhtä-äkkiä putosi louhoksen reunalle. Koneen peräosa putosi alas louhokseen yli 30 metrin syvyyteen ja syttyi palamaan, koneen etuosa jäi roikkumaan louhoksen reunalle.

Pienkone syöksyi maahan vielä tuntemattomasta syystä Kalajoen keskustan eteläpuolella sijaitsevalla avolouhoksella. Se sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Kalajoelta.
Kone murskaantui onnettomuudessa pahoin. Koneen peräosa putosi alas louhokseen ja syttyi palamaan. Etuosa jäi roikkumaan louhoksen reunalle. Onnettomuushetkellä Kalajoella tuuli puuskittain ja kovaa. Muuten sää oli aurinkoinen.

Maahan syöksyneen pienkoneen omistaa Kalajoen ilmailukerho. Kone oli tyypiltään nelipaikkainen Piper Cherokee.

Lentoon lähdön jälkeen ohjaaja pyrki takaisin kentälle, mutta koneen hallinta menetettiin jossakin vaiheessa. Onnettomuuden syyksi epäillään lentokoneeseen kiinnitettyä maapainoa.
"Tämän hetken käsityksen mukaan syystä tai toisesta koneen ankkurointiin käytettävä maapaino oli jäänyt kiinni koneen pyrstöön", johtava tutkija Hannu Melaranta onnettomuustutkintakeskuksesta vahvistaa. "On selvää, että kyseessä on inhimillinen erehdys. Mutta miksi näin on käynyt - siihen pitää paneutua jatkossa tarkemmin", Melaranta arvioi.
Maahan syöksyneen pienkoneen maapainona oli betonilla täytetty autonrengas, joka oli köydellä kiinnitetty koneeseen.

Erkin kommentti: Minua tämä onnettomuus järkytti kovasti, koska kysymyksessä oli minulle erittäin tuttu henkilö. Tapasimme päivittäin, koska hän oli vuokraisäntäni. Eilen keskustelin tämän urheilumiehen kanssa lentämisestä. Hän oli luvannut järjestää vaimonsa ystävälle yllätyksen tämän jäädessä eläkkelle opettajan toimesta. Tämä yllätys oli tarkoitus toteuttaa tänään torstaina iltapäivällä. Ystäväni lähti aamulla voimakkaasta tuulesta huolimatta lentämään ja varmistamaan, että kaikki on kunnossa iltapäivän yllätyslentoa varten. Paikallislehti oli luvannut tulla paikalle tekemään jutun asiasta. Valitettavasti kaikki ei mennyt suunitelmien mukaan.

Ei kommentteja: