lauantai 14. maaliskuuta 2015

Toteutetaanko kaavaa oikein?

Kalajoen keskustaa sanottiin vielä 1950-luvulla yhdeksi Suomen kauneimmista. 1970-luvulla poistettiin Kalajoen keskusta pääosasto puustosta jotta asiakkaiden autoille saadaan lisää parkkipaikkoja. Samalla levennettiin tietä kun puut poistettiin. Sen jälkeen puiset rakennukset Kalajoen keskustassa ovat ränsistyneet ja nyt Kalajoen keskustaa pidetään yhtenä Suomen rumimmista johtuen vanhoista ränsyneistä taloista.

Kalajoen keskustaan laadiittiin uusi kaava, jonka avulla haluttiin luoda Kalajoesta kaupunkimaisemaan. Siksi Kalajoentien varteen kaavoitettiin paikkoja nelikerroksisille taloille. Kaavoitusta ohjaamaan on tehty tarkennettu kaavaseloste, mikä hyväksyttiin kaupunginahallituksessa 2.2.2015.

Torstaina kävin erään asiaan pyynnöstä hänen tukenaan Kalajoen teknisessä virastossa tiedustelemassa rakennuslupahanketta, jonka hyväksymisen epäiltiin aiheuttavan tulevaisuudessa ongelmia kaavan toteutumiseen. Rajanaapureilla oli mahdollisuus sanoa mielipiteensä asiassa 12.3.2015 mennessä. Koska kumpikaan rakennustarkastaja ei ollut paikalla selittämässä outoa menettelyä asiassa, niin teknisen toimiston sihteeri esitti, että mielipiteen lausumiseen jatketaan aikaa perjantaiaamuun, jolloin rakennustarkastaja on paikalla. Minä kaupunginvaltuutettuna hyväksyin menettelyn, koska se oli asian tärkeyden kannalta erittäin hyvä ratkaisu.

Menimme asikakkaan kanssa perjantaina 13.3.2015 sovittuna aikana klo 08.30 Kalajoen kaupungin tekniseen toimistoon. Rakennustarkastaja saapui hieman myöhässä sovittuun tapaamiseen ja alkoi heti ”räkyttämään” siitä, että lausuman antamisen aika on päättynyt. Silloin minulla kuohahti todella rajusti, mutta onneksi hillitsin itseni. Mieleni teki sanoa rakennustarkastajalle, että ryhdy katselemaan muualta paikkaa. Tällaista virkavaltaista jääräpäisyyttä en tule hyväksymään. Päätin, että tästä lähtien rakennustarkastajan toiminta on suurennuslasin alla ja työpaikka liipaisemella.

Kävimme kuitenkin asiat asiallisesti lävitse ja sovittiin niin, että asiakas voi tehdä oman kirjoituksen rakennustarkastajalle asiassa maanantaihin 16.03.2015 mennessä. Rakennustarkastaja toimittaa kirjoiutksen  rakennusliikkeelle. Valtuutettuna ja päättäjänä kysyn, että pilataanko Kalajoen keskusta nyt uusilla rakennuksilla?


Tästä on kysymys

Kaavaseloste; ohjeet, joita tulee noudattaa

Kuva kaavaselosteesta
Havainnekuva, josta näkyy, että talot on rakennettava nelikerroksina Kalajoentien suunnassa ja kaksikerroksina esim. Lankilantien suunnassa.
Valtuutettun eli päättäjän ihmettelen miten kaavaa voidaan toteuttaa näin? Eikä kaavaohjeilla ole mitään merkitystä? Voiko rakennusliike kävellä valtuuston päätösten yli? Katso kaavaohjeet. Herää kysymys: toteutetaanko kaavaa oikein eli valtuuston tahdon mukaisesti?

Ei kommentteja: