torstai 25. kesäkuuta 2009

Kalajoen kuulumisia


Kalajoen kirkon tapuli on parasta aikaa ( 25.6.2009) maalaustyön kohteena. Kellotapulin maalaminen maksaa noin 100 000 euroa. Tapuli maalataan pellavaöljymaalilla. Vuonna 1815 Heikki Kuorikoski rakensi tapulin, joka säilyi kirkon palossa 1869. Perimätiedon mukaan mielenvikainen mies nousi luukkujen alapuolella olevalle seinälle ja roiski sieltä vettä kuumentuneille seinille. Alunperin tapuli oli kaksikerroksinen; nykyiseen asuun se korotettiin 1858. Oven vieressä oleva vaivaisukko on vuodelta 1815. Sen tekijä on tuntematon reisjärvinen mies.

Vuorenkallion hautausmaan laajennus mahdollistaa 1 500 uuden hautapaikan. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi siunasi 17.6.2009 käyttöön Vuorenkallion hautausmaan laajennusosan. Laajennusalueen (1,1 hehtaaria) rakentaminen maksoi Kalajoen seurakunnalle 275 000 euroa. Suunnittelutyöstä vastasi oululainen Plaana Oy. Ensi vuoden alussa Himangan seurakunnasta tulee Kalajoen kappeliseurakunta.
Kalajoen poliisipalvelut ovat heikentyneet ratkaisevasti. Lupa-asioissa kalajokiset voivat kääntyä Raahen poliisin puoleen, käyntiosoite Kummantintie 6 Raahe, puhelinnumero 071 876 5002 tai 071 876 5003. Toinen mahdollisuus on kääntyä Ylivieskan poliisin puoleen käyntiosoite on Katajaojankatu 4 Ylivieska, puhelinnumero 071 876 5463. Kalajokiset voivat ajaa Raaheen tai Ylivieskaan Kalajoella asuvan virkailijan perässä ja saada palvelut Raahesta 60 kilometrin päästä tai Ylivieskasta noin 40 kilometrin päästä samana päivänä. Poliisipalveluita ei ole kuitenkaan kokonaan lopetettu Kalajoelta, vaan kalajokisilla on mahdollisuus tilata aika Kalajoelle. Tällainen aika esimerkiksi passin uusimiseen on ollut mahdollista saada noin kuukauden päähän. Poliisilla on Kalajoella tilat valmiina ja vuokrattuna, mutta virkailijat ja asiakkaat ohjataan Raaheen tai Ylivieskaan. Kuluja tällä systeemillä ei säästetä, koska virkalijat ovat poliisin palveluksessa kuten ennenkin ja tilat on poliisille vuokrattuna Kalajoella kuten ennenkin. Poliisipalvelut tällä systeemillä on kuitenkin pystytty Kalajoelta lähes kokonaan tuhoamaan. Läänin poliisijohdon järjen valo ei tässä asiassa ole häikäissyt. Menettely vaikuttaa hölmöläisten touhulta.

Erkin esitys poliisille:
Jos poliisi haluaa säästöjä ja turvata kalajokisten palvelut, niin silloin voidaan supistaa Kalajoen toimipisteen aukioloaikoja esimerkiksi 2-3 päivään viikossa. Näin turvataan kalajokisten palvelut ja poliisi saavuttaa säästöjä toiminnassaan.


Kalajoen Hiekkasärkkien matkailutien siirto on käynnissä. Onko tiensiirto ollut välttämätön vai onko se vain jonkun tietyn henkilön päähänpisto? Kalajoen Hiekkasärkkien liikennejärjestelyt ovat pahasti sekaisin jatkuvien tietöiden takia. Kalajoen Hiekkasärkkien herkästä maisemasta on kohta enää vain muisto jäljellä. Uudelta matkailutieltä joudutaan rakentamaan huoltotie hotellille, kylpylälle ja JukuParkille. Huoltotien rakentaminen jää loppujen lopuksi Kalajoen kaupungin tehtäväksi. Tietä ei ole erikseen Kalajoen kaupungin talousarvioon budjetoitu, mutta rahat tien rakentamiseen otetaan niistä määrärahoista, jotka on tienrakennukseen varattu koko kaupungin alueella. Taas Hiekkasärkkien alue ohittaa muut tarpeelliset hankkeet Kalajoen keskustassa, koska on kysymys Kalajoen matkailusta.


Kalajoen keskustassa on erään eläkkeellä olevan johtavan virkamiehen valkoinen piha-aita siirtynyt pari metriä lähemmäs tiealuetta kuin muiden alueen asukkaiden piha-aidat. Aluevaltaus on varmistettu myös pensasistutuksin.

Sun Arenan selvityksiin lisää rahaa 65 200 euroa

Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus on myöntänyt alueelleen noin 7,5 miljoonan euron rahoituspotin. Ylivieskan seutukuntayhdistys ry on saanut Sun Arena monitoimihallin investointi- ja liiketoiintaedellytysten tekemiseen 65 200 euroa.
Aikaisemmin Sun Arena selvityksiin on käytetty rahaa 86 500 euroa, mutta mitään näkyvää ja yleisölle kerrottavaa tulosta ei ole saatu aikaan. Tiedostuvälineiden edusstajatkin ovat pyrkineet saamaan asiasta tietoja, mutta heidänkin työnsä on ollut tuloksetonta. Mielestäni tällainen kontrolloimaton ja päätön rahankäyttö on järkyttävää yhteiskunnan varojen käyttöä, sillä rahanjakajilla ei näytä olevan minkäänlaista vastuuta asioissa.

Mielikuvituksellinen Sun Arena

Sun Arena asiaa on käsitelty elinkeino- ja maakäyttötoimikunnassa 2.5.2007 § 57. Elinkeino- ja maankäyttötoimikunnan pöytäkirjan mukaan hallissa on tavoitteena liikunta-, messu- ja konserttitapahtumien lisäksi luoda harjoittelu- ja kilpailuolosuhteet jääpallolle, pika-luistelulle ja maastohiihdolle. Hallin sisällä pystytään järjestämään täysimittaiset maastohiihdon sprittikisat, kierroksena, ei hiihtoputkityyppisenä ratkaisuna. Pöytäkirjan mukaan Kalajoella järjestetään jääpallon MM-kisat ja taitoluistelun EM-kilpailut. Sun Arena hankkeen suunnittelua varten Pohjois-Pohjanmaan Liitto on antanut rahoitusta 51.900 euroa, Keski-Pohjanmaan Liitto 5 000 euroa, Ylivieskan seutukunta 11 000 euroa, Kalajoen kaupunki 15 500 eruoa, Raahen seutukunta 1 000 euroa ja yksityinen rahoitus on 2 000 euroa. Yhteensä 86 500 euroa. Kalajoen kaupungilta ei löytynyt Sun Arenan hankesuunnitelmaa lainkaan, vaikka se on rahoittunut hanketta merkittävästi.

Hankkeen taustalla on valtuutettu Erkki Ahon valtuustoaloite.
Katso Hiihtotunneli ja palloiluhalli Kalajoelle
http://www.erkkiaho.com/blog/?content=detail&id=101

Kalajoen keskustan piti torpata valtuutettu Erkki Ahon valtuustoaloite Sun Arena-hankkeella, koska Erkki Ahon valtuustoaloitetta ei voida poliittisista syistä viedä eteenpäin.

Ei kommentteja: