maanantai 22. kesäkuuta 2009

Kuvia Kalajoen JuhannuksestaKalajoen juhannusjuhlijat jättävät jälkensä luontoon. On vaikea ymmärtää miten vastuutonta juhanusjuhlijan toiminta on roskaamisen suhteen.Neljä nuorta miestä kantoi olallaan kuusimetristä halkaisijaltaan yli kolmikymmensenttistä muoviputkea klo 2.30 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kohti Tapion Tupaa. Nähdessään vartijan kantajat pudottivat PPO:n varastolta varastamansa putken ja juoksivat suoraan kotipesään eli siihen paritaloon, jonka he olivat vuokranneet juhannuksen viettoon. Nuoret miehet olivatkin kotoisin pesäpallopaikkakunnalta.


Sunnuntaiaamuna palokkalaisen Anssi P:n nimiin rekisteröity auto muotoiltiin uusiksi. Tie kävi kapeaksi ja auto suistui tieltä vastaantulevan kaistan yli hiekkapohjaiseen ojaan lähellä Pleunaa. Auto kulki ojanpohjaa kymmeniä metrejä osuen rumpunpäähän, josta suoritti noin 40 metrin matkalla muutaman voltin peltejä kerien. Jäljistä päätellen vauhtia on ollut riittävästi. Yksi henkilö vietiin ambulanssilla Kokkolaan sairaalaan ja kolme autossa ollutta pakeni paikalta ennen poliisin tuloa.


Kalajoen Juhannusjuhlille eräs juhlija oli lähtenyt moottorisahan kanssa. Hän ehti kaataa kaksi puuta Kalajoen kaupungin metsästä niin ettei yksikään juhannusjuhlija vahingoittunut. Ihmisiä oli alueella runsaasti. Paikka on Siikarysän takana oleva metsikkö.


Kalajoen juhannusjuhlat sujuivat rauhallisemmin kuin edellisvuonna. Väkimäärä oli huomattavasti pienempi, mutta juhannusjuhlat alkoivat vilkkaana jo aatonaattona eli torstaina. Siihen saattoi vaikuttaa työttömyyden kasvu Suomessa ja kylmä kevät. Kansalaiset olivat valmiimpia karkaamaan kesälaitumelle Kalajoen Hiekkasärkkien kautta. Useimmilla juhlijoilla oli oma ohjelma mukanaan. Monilla monta "mäyräkoiraa". Saattoi käydä niin etteivät kaikki juhlijat nähneet edes merta Hiekkasärkillä koko juhannuksen aikana. He joivat torstai-illasta sunnuntaiaamuun ja pitivät hauskaa kavereiden kanssa. Luonnollisesti tällaiseen juhlintaan liittyy omat riskinsä varsinkin vartioimattomilla alueilla. Palokunta joutui vielä maanantaina sammutamaan pallogrillien kuumien hiilien kangasmaastossa aikaansaamia kytemispaloja.

Valitettavasti muun muassa maakuntalehti Keskipohjanmaa antaa asioista aivan väärä tietoa väittämällä kävijämääräksi 39 000. Todellisuudessa väkimäärä oli lähempänä kymmentä tuhatta kuin 20 000. Yöpymisvuorokausia sen sijaan saattoi kertyi noin 20 000.

Kalajoen juhannusjuhlien esiintyjäkaarti oli edustava: Scooter, Popeda, Fintelligens, Movetron, Irina, Waldo`s People, Pandora, Klamydia, Pelle Miljoona & Unabomber, Frederik jne. Viime hetken ohjelmalisäys oli Johanna Tukiaisen esitys. Hän esitti tai tulkitsi ensimmäisen singlensa Lööppijulkkis. Esitys kesti pari minuuttia ja oli ehkä kaikkien aikojen lyhin juhannusesiintyminen Kalajoella. Yleisö ei välttämättä ollut ihastunut esitykseen eikä esittäjään, sillä eräiden kommentti oli "Hyi helevetti".


Poliisi toimi näyttävästi ja ansaitsee toiminnastaan kiitettävän arvosanan. Moottoripyöräpoliisien toimminta oli tehokkaan näköistä. Liikennevalvonta ratsioiden merkeissä oli hyvä asiassa. Kalajoen juhannuksessa jäikin suuri määrä rattijuoppoja kiinni poliisin tehokkaan toiminnan ansiosta. Kalajoella 22 autoilijaa luuli liikenteen menneen jo niin vaaralliseksi ettei siellä uskalla selvin päin ajaa. He jäivät kiinni rattijuoppoudesta. Järjestyshäiriöistä useimmat oli pikkunahinoita, näpistyksiä, mutta joukkoon mahtuu pari pahoinpitelyä, joissa uhrit saivat vammoja teräaseista niskaan ja olkapäähän. Myös yksi raiskaustapaus on tutkinnassa. Juhannusjuhlintaa ei hidastanut pieni tihuttava sade lauantaaamuna eikä varsin kylmä lauantain ja sunnuntain välinen yö (+2 astetta).


Juhannusjuhlijat jättivät jälkeensä todella järkyttävän siivottoman näyn. Kalajoen kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 29.1.2008 ympäristösuojelumääräykset, joissa on 20 § yleisötilaisuuksien jätehuolto ja puhtaanapito. Ympäristötarkastajan määräaikaisen työsuhteen päättämisen johdosta ympäristömääräysten noudattamista ei valvonut kukaan Kalajoen kaupungissa.

Ei kommentteja: