lauantai 27. kesäkuuta 2009

Raution Eihveli


Markku Törmä sai idean omasta näköalatornista ja mikä sen parempi paikka kuin hänen oma kukkulansa kuvankauniin, supisuomalaisen metsän siimeksessä Raution Kettupöllässä. Törmä esitti ajatuksensa kylätoimikunnalle, joka tarttui tuumasta tomeen ja maa-alueesta tehtiin vuokrasopimus. Tornin on suunnitellut Eino Argillander, joka on näköalatornien Michelangelo. Hankkeen vastaavana toimi kyläyhdistyksen monitoimimies Markku Alaverronen, joka vietti hankkeen parissa paljon unettomia öitä., kun taas Timo Keskisipilä on valvonut töitä. Eihveli on toteutettu talkoovoimin. Hankeen kustannusarvio oli 30 000 euroa, josta Leader-rahan suuruus oli puolet. Kyläyhdistyksen rahallinen osuus oli 4000 euroa ja talkootyän osuudeksi jäi 11 000 euroa.

Eihveli alkoi kohota 14.6.2008 Raution Kettupöllässä. Eihveli kuitenkin päätti pysytellä turvallisesti maankamaralla ja pisti raivokkaasti vastaan sekä kaivurille että kaikille miesten yrityksille ja kirouksille. Lannistuneet miehet joutuivat luovuttamaan ja lampsimaan kotiin kiukkuisten vaimojensa luokse yömyöhällä.
Uusi päivä koitti ja aamun valjetessa ensimmäiset työmiehet pohtivat kuinka torni saataisiin pystyyn. Lopulta kahden kaivurin, usean yrityksen ja tuntien hikoilun jälkeen torni suostui vastahakoisesti nousemaan harjakorkeuteensa 15.6.2008. Vielä puuttui portaat ja paljon viimeistelyä. Ennen Eihvelin vihkijäisiä uteliaat pääsivät tirkistelemään sitä Yle TV2 Kamera kiertää ohjelmassa perjantaina 4.7.2008.

Eihvelin vihkijäiset pidettin 5.7.2008 klo 13.00. Tarjolla oli nokipannukahvia ja pullaa. Alkufanfaarin puhalsi Rauno Kotiaho. Avaussanat lausui Raution kylätoimikunnan puheenjohtaja Alpo Murtoniemi. Juhlapuheen piti poliisipäällikkö Petri Oulasmaa ja Eihvelin vihkimisen suoritti rovasti Kaarlo Hirvilammi. Luonnollisesti haastateltiin tornin suunnittelijaa Eino Argillanderia. Mieskuoro lauloi komeasti metsäiseen ympäristöön sopivia lauluja juhlan kunniaksi.

Vihkiäispuheessan rovasti Kaarlo Hirvilammi muistutti siitä, että ihmisen tulee aina kunnioittaa luontoa ja kuinka Eihveli on siihen erittäin hyvä keino, Luonnolle pitää antaa tilaa, sillä jos ei ole tilaa luonnolle, ei sitä kohta ole ihmiselläkään, ihminen kuuluu luontoon, Hirvilammi muistutti.
Juhlapuheen pitänyt poliisipäällikkö Petri Oulasmaa tähdensi sitä, kuinka tärkeää turvallisuuden tunteelle on aktiivinen kyläyhteisö.

Paikalle odotettiin saapuvaksi Eihvelin eräänlaista kummitätiä, rautiolaista syntyperää olevaa Helena Petäistöä. Valitettavasti hän ei päässyt paikalla, mutta lähetti terveiset Eihvelin vihikijäisiin oikean Eiffel-tornin juurelta, Pariisin Eiffel-torni pystytettiin Ranskan suuren vallankumouksen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Helena Petäistön viestin mukaan Raution Eihveli-tornin yhteydessä on kuulemma ajateltu häntä, vaikkei hän ole vielä aivan 100-vuotias. Hän on kuitenkin imarreltu, että hänen syntymäkuntansa on ollut näin kekseliäs, Petäistö kirjoittaa.
Eihvelin avajaisissa oli paikalla Helenan äiti Hellin Petäistö, joka myönsi, että on tämä juhlallinen tilanne ja arveli, että tottakai Helena varmasti tulee tätä katsomaan.

Torni on aika kivisen takana joten matkaa varten kannattaa varata aikaa. Polkupyörällä matka on vaikea suorittaa tien kivisyyden takia. Raution keskustasta Eihveliin on matkaa noin 9 kilometriä.

Ei kommentteja: