perjantai 16. lokakuuta 2009

Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroKalajoen kaupunki on yksi niistä harvoista kunnista Suomessa, joka perii kiinteistöveroa yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöistä. Rautiolainen valtuutettu Alpo Murtoniemi on vuodesta toiseen Erkki Ahon kannattama tehnyt esityksen yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveron poistamisesta, mutta aina se on kaatunut lähinnä keskustan ja Kalajoen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Raili Myllylän vastustukseen. Keskustan ryhmää viedään tässäkin asiassa kuin pässiä narussa.
Himangalla tätä veroa ei ole peritty. Nyt verolle olisivat tulossa kaupunginhallituksen esityksen mukaan Himangan Urheilijoiden, Himangan Roiman ja Hillilän nuorisoseuran kiinteistöt. Kiinteistövero 0,75 % merkitsee näille yhteisöille 1 777 euron menojen lisäystä.

Kuntaliitoksen myötä käytäntöjä on pyritty yhtenäistämään ja ottamaan käyttöön kummankin kunnan käytännöistä parhaat ratkaisut yhteisessä uudessa kunnassa. Kalajoen kaupungissa yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistövero koskee Kuntaliiton tulkinnan mukaan Raution nuorisoseuraa, Rahjan nuorisoseuraa, Vasankarin nuorisoseuraa, Kalajoen nuorisoseuraa, Kalajoen Junkkareita ja Tyngänkylän Vesa ry:tä. Kalajoen kaupungin tiedoista ei selvinnyt minkä suuruinen on näiden yhteisöjen kiinteistöveron suuruus, mutta oma arvioni on, että suuruus on noin 6 000 – 8 000 euroa.

Kuntatalouden kannalta katsottuna yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöverolla ei ole merkitystä. Sen sijaan yleishyödyllisille yhteisöille sillä on iso merkitys, koska tuo raha on silloin toiminnasta pois. Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveron poistaminen Kalajoella olisi merkittävä asia siksi, että Kalajoen kaupunki ei enää silloin poikkeaisi negatiivisesti muista Suomen kunnista. Veron poistaminen olisi myös päättäjien taholta annettu tunnustus yleishyödyllisten yhteisöjen vapaaehtoistoiminnan arvostamisesta.

Katso tilasto kuntien tulo- ja kiinteistöveroprosenteista

Kuntien tulo- ja kiinteistöveroprosentit vuonna 2009
http://www.veronmaksajat.fi/File/694b43fa-bb22-459d-b54d-efd67abc4985/Kuntien%20tulo-%20ja%20kiinteist%C3%B6veroprosentit%202009.pdf

Katso Kuntaliiton tulkinta yleishyödyllisistä yhteisöistä

Kiinteistöverolain yleishyödylliset yhteisöt
http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;192;725;31357;78297;31388

Ei kommentteja: