sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Klaus Korhonen - lapsuuden ystäväni ja koulukaveri





Klaus Korhosen muotokuvan on maalannut bulgarialainen taiteilija Rositsa Tancheva. Muotokuvan koko on 35 x 50 cm. Muotokuva on Erkki Ahon taidenäyttelyssä Kalajoella Erkki Ahon kodissa. Klaus Korhonen on Raution Alapään-kylän 11 tohtorin lisäksi niitä muita lukuisia merkityksellisiä henkilöitä, jotka ovat syntyneet Alapään kylään, jossa oli 1960-luvun alussa oli 205 asukasta. Klaus ja Satu Korhosen tyttö on koulutukseltaan kasvatustieteen tohtori.


Klaus Kauko Korhonen on naapurinpoika, lapsuuteni leikkikaveri ja koulukaverini. Kävimme yhdessä Raution Alapään kansakoulua ja sitten Alavieskan-Raution kunnallista keskikoulua.

Raution Alapäässä oli ”Kevarin Martan” pellolla helluntalaisten teltta ja kävin Klausin kanssa siellä helluntalaisten seuroissa. Klaus teki silloin oman ratkaisunsa, mutta minä jäin vielä miettimään omaa ratkaisuani.



Mikkonniementie Mäntymaa. Klaus Korhosen lapsuuden koti Rautiossa. Markku ja Klaus olivat lapsuuteni leikkitovereita. Klausin äiti Hilja ja isä Kaarlo olivat erittäin ystävällisiä ja mukavia ihmisiä. Lapsena kävin Korhosten kotona lähes joka päivä.



                                                 Kaarlo Korhonen


Omistaa Kaarlo Korhosen perikunta. Kaarlo Korhosen s. 2.5.1906 ja Hilja os. Verronen s. 1911 talo.Heille syntyi lapset Veikko 1928, Liisa 1931, Anneli 1935, Esko 1943, Kauko 1947, Markku 1950. Markku oli minun lapsuuteni paras leikkikaveri. Kauko oli leikeissä ja toiminnassa mukana. Kauko – nykyisin Klaus - oli koulukaverini keskikouluaikana. Kävin hänen kanssaan helluntalaisten seuroissa Kevarin Martan pellolle pystytetyssä helluntalaisten teltassa.


Kaarlo Korhonen s.1906 k.1996 entinen metsätyömies, puoliso Irja os. Korhonen ent.Verronen s.1920 Sievissä. Hänen ensimmäinen miehensä oli syntynyt Rautiossa 1921 ja oi nimeltään Matti Verronen, jonka kanssa Irja solmi avioliiton v,1939 ja joka pistui tästä elämästä v.1974, Pariskunta saattoi maailmaan kolme lasta Saara Vuojolainen s.1940 Kaija Rauhala s.1942 ja Hannu s.1945 k.1977. Toiseen avioliittoon Irja vihittiin Sievissä syntyneen Lauri Verrosen kanssa, jonka kassa Irja oli naimisissa 7.5 vuotta. Leskeksi jäänyt Irja Verronen sai kolmannen aviomiehensä myötä tyttösukunimensä takasin, sillä Kalle oli sukunimeltään Korhonen Hän oli syntynyt Rautiossa ja hänen kanssaan Irja sai taivaltaa elämänpolkua liki 12 vuotta. Kalle oli ilta ja yötyönään rakentanut asuintalon. Kalle oli sodissa haavoittunut kaksi kertaa. Kalle oli aikaisemin naimisissa Rautiossa syntyneen Hilja Verrosen kanssa. Mäntymaa jäi tyhjilleen kun Irja ja Kalle muuttivat Uutelan palvelutaloon. Mäntymaa on nykyisin Kallen lasten kesäasuntona.



                                            Klaus Korhonen


Klaus Kauko Korhonen (s. 1947 Rautio = on suomalainen helluntaivaikuttaja ja pastori. Hän toimi Helsingin Saalem seurakunnan johtajana vuosina 1998−2012 ennen eläkkeelle jäämistään. Koulutukseltaan Korhonen on teologian maisteri.

Korhonen on toiminut vuodesta 1971 helluntailiikkeen työntekijänä saksankielisessä Euroopassa ja Suomessa. Hänet tunnetaan liikkeen vaikuttajana, raamatunopettajana ja konferenssitapahtumien puhujana Suomessa ja useissa Euroopan maissa. Vuosina 2005–2009 hän toimi vasta perustetun Suomen helluntailiikkeen hallituksen puheenjohtajana ja on muun muassa kirkon eettis-opillisen työryhmän jäsen.

Kuka Jeesus on? Klaus Korhonen 1, Lapinlahden yhteyspv:t 2018

https://www.youtube.com/watch?v=DLaB9L5zj9o&t=280s

Klaus Kauko Korhonen (s. 1947 Rautio )on suomalainen helluntailiikkeen vaikuttaja ja pastori. Hän toimi Helsingin Saalem-seurakunnan johtajana vuosina 1998−2012 ennen eläkkeelle jäämistään. Koulutukseltaan Korhonen on teologian maisteri.

Korhonen on toiminut vuodesta 1971 helluntailiikkeen työntekijänä saksankielisessä Euroopassa ja Suomessa. Hänet tunnetaan liikkeen vaikuttajana, raamatunopettajana ja konferenssitapahtumien puhujana Suomessa ja useissa Euroopan maissa. Vuosina 2005–2009 hän toimi vasta perustetun Suomen Helluntaikirkon hallituksen puheenjohtajana ja on muun muassa kirkon eettis-opillisen työryhmän jäsen.

Suomessa Korhonen on toiminut seurakunnanjohtajana Oulun helluntaiseurakunnassa (1984–1995), Kuopion helluntaiseurakunnassa (1995–1998) ja Helsingin Saalem-seurakunnassa (1998–2012), joka on Suomen suurin helluntaiseurakunta. Seurakuntatyön ohella Korhonen on toiminut vuodesta 1985 helluntaiherätyksen raamattuopiston ja Iso Kirja -opiston vierailevana tuntiopettajana. Hän on ollut yksi Suomen edustajista Euroopan helluntailaisten PEF-yhteisössä (Pentecostal European Fellowship).

Helluntailiikkeen ulkopuolella Korhonen tunnetaan yhteiskristillisten ja ekumeenisten pyrkimysten puolestapuhujana ja helluntailaisten opinkäsitysten määrittelijänä. Hän on ollut ryhmänsä puheenjohtaja evankelis-luterilaisen kirkon ja helluntaiherätyksen välisessä neuvottelukunnassa. Korhonen on toiminut useiden vuosien ajan Suomen vapaakristillisen neuvoston (SVKN) hallituksessa ja Suomen ekumeenisen neuvoston (SEN )

opillisessa jaostossa. Korhosen myönteinen suhde lestadiolaiseen sukutaustaansa on tullut usein esiin hänen kannanotoissaan.

Klaus Korhonen jäi kesällä 2012 eläkkeelle Helsingin Saalem-seurakunnan johtajan tehtävistä. Hänen seuraajanaan toimii Mika Yrjölä. Eläkkeelle jäätyään Korhonen on toiminut mentorina ja opettajana Itävallan helluntaikirkossa sekä tehnyt vaimonsa kanssa vapaehtoistyötä Romanian romanilasten koulutuksen kehittämiseksi.

Klaus Korhosella on vaimonsa Satun kanssa neljä lasta ja kahdeksan lastenlasta.

Teokset

  • Veljeyttä vai veljeilyä? Helsingin Saalem-seurakunnan suhde ekumeniaan vuosina 1928-1998. Joensuun yliopisto, 2001.

  • Kuin avara meri. Aikamedia, 2007.

  • Tyypillinen hellari ja muita kirjoituksia. Aikamedia, 2010.

  • Siunausten kirja. Aikamedia, 2014.

  • Paimenen päiväkirja. Aikamedia, 2021.


Lähde Wikipedia


Ei kommentteja: