Kalajoen Pohjankylän koulu (ensimmäinen kuva) ja Raution Puustelli oli Raution ensimmäinen koulu (toinen kuva)
Pitäjäkokouksessa 1865 oli ollut esillä kansakoulun perustaminen Kalajoelle. Hallavuosien ja velkaantumisen tähden tehtävä katsottiin mahdottomaksi. Kokouksen pöytäkirjasta saa kuitenkin käsityksen, että koulujen merkitys oli oivallettu. Huhtikuun 12 päivänä 1871 päätettiin tehdä anomus kansakoulun perustamisesta Kalajoelle, mutta päätös purettiin seuraavassa kokouksessa. Toteuttaminen koki monia vaikeuksia ja vei aikaa.
Kun kansakoulua ei vielä saatu, niin silloiset puuhamiehet ottivat esille kiertokoulun, jonka tehokkaampi tuleminen Kalajoelle tapahtui kuntakokouksen päätöksellä 1874. Koulun johtokuntaan tulivat rovasti Ingman, lukkari Johan Friis, kirkkoväärti Mikko Junnikkala, talokkaat Jakob Merenoja, Zefanias Tavastvik, Erik Puskala, Johan Perttunen, Anders Tilvisniska, Johan Pahikainen ja Andreas Mehtälä. Oppilasmäärältään koulu laajeni niin, että vuosien kuluessa opettajia lisättiin. Kiertokoulun toiminta oli näkyisänä aina 1920-luvulle. Koulu oli ehtinyt saada valtionkin tukea vuosina 1914-1917.
Kansakoulun perustaminen
Kansakoulutoiminnan etenemisessä tapahtui 1870-luvulla yleinen hidastuminen. Pitävä päätös koulun perustamisesta Kalajoelle saatiin aikaan kuntakokouksessa pappilassa 23. helmikuuta 1880. Lainamakasiinista luovutettiin 200 tynnyriä jyviä perustamisvaroiksi. Viikon kuluttua tuosta myönteisestä helmikuun sunnuntaista pidettiin 2.3.1880 juhlajumalanpalvelus Aleksanteri II:n 25-vuotisen hallituksen johdosta. Tällöin kannettiin kolehti 11 markkaa 16 penniä Kalajoen kansakoulun hyväksi. Siitä, että perustaminen oli tuolloin väestön yleinen tahto osoittaa se, että saman vuoden elokuussa pidettiin "kansahuvit" kansakoulun hyväksi ja sen pääsymaksutulot 107 markkaa luovutettiin kansakoulurahastoksi varattomia varten. Tähän rahastoon tuli vielä 175 markkaa 34 penniä syksyn kuluessa järjestetyn listakeräyksen tuloksena.
Lokakuun 25. päivänä kuntakokous käsitteli kunnallislautakunnan 3.9.1880 valmistamaa kansakolun toimeenpanoehdotusta. Kunnallislautakunnan puolesta ehdotuksen olivat allekirjoittaneet J. Myllylä, Antti Rahko, Antti Nauha, Gustaf Himanka ja K. Myllylä. Syntyneessa keskustelussa osa vaati asian hylkäämistä ainakin siksi kunnes kirkon rakennusvelka on maksettu. Asia ratkaistiin äänestyksellä, jossa koulua kannatti 39 kokousedustajaa, joilla oli 659 ääntä kokouksessa ja koulua vastusti 33 kuntalaista, joilla oli 394 ääntä. Kansakoulun toimeenpano oli siten päätetty.
Marraskuun 15. päivänä kuntakokous hyväksyi "yhden ylhäisemmän kansakoulun" perustamissuunnitelman. Vuoden 1881 alusta tapahtuma seurasi toistaan. Johtokunta, jonka jäseninä olivat Gustaf Snellman, värjäri Johan Pahikainen, kauppias Antti Santaholma, talokkaat Johan Kivioja ja Simo Saari sekä kunnankirjuri Kalle Myllylä, kirjoitutti pöytäkirjaansa 44 seikkaperäisen tarkasti tehtyä pykälää. Päätettiin mm. "hyyrätä" koulun käyttöön ns. Forsbergin Sillanpääkartano ( myöh. nuorisoseurantalo). Huonekaluja näyttää hankitun mm. huutokaupoista ja ne kaikki päätettiin maalauttaa "pruuniksi". Johtokunta myös vaati alunalkaen, että "joka tiiman perästä pitää lapset saada olla 10 minuuttia ulkona tuulettelemassa". Opettajaksi tähän pitäjän ensimmäiseen kansakouluun johtokunta valitsti syyskuun 1. päivänä 1881 Käyrän kasvatuslaitoksen "tieteisopettajan" Matti Tuomikosken Turusta. Hän oli syntynyt Pyhäjoella ja saanut päästötodistuksen Jyväskylän seminaarista 3. kurssin oppilaana itseltään Uno Cygnaeukselta.
Vain poikia kouluun
Koulun alkamispäivä oli 3. lokakuuta 1881. Oppilaiksi oli päätetty ottaa vain poikia, joita tutkintojen perusteella hyväksyttiin peräti 61. "Auttava" sisälukutaito oli ollut pääsyn ehto. Oppilaiden vanhempien yleisin sääty oli itsellinen, seuraavina talokas, torppari, renki, merimies ja kauppias. "Koetusvuotten" kuluttua opettaja vannoi johtokunnan edessä virkavalan. Kun sillanpääkartanon vuokraa nostettiin, alettiin suunnitella omaa taloa. Maaliskuussa 1885 puitiin kouluasiaa kuntakokouksessa monelta taholta. Ensimmäiseksi otettiin käsittelyyn tyttökolun perustaminen sekä koulurakennuksen perustaminen näille molemmille samaan yhteyteen. Hanke kaatui äänin 534-266. Seuraavaksi käsiteltiin kansakoulun perustamista pojille ja tytöille Tyngän kylään, mutta enemmistö kaatoi tämänkin ehdotuksen. Seuraavaksi esiteltiin tarpeellisen maan hankkimista poikakansakoulua varten, Asiasta keskusteltiin ja hyväksyttiin piirustusten teko rakennusmestari A. G. Östmanille. Koulun rakennusaineet päätettiin kootavaksi koulun johtokunnan ja kunnallislautakunnan valvonnan alla manttaaleittain. Parin viikon kuluttua kuntakokous sai nähtäväkseen pohjapiirustukset koulun päärakennuksesta. Hyväksytyksi tuli, ei Östmanin, vaan talonmies Aukusti Pahikkalan tekemä pohjapiirros. Maan hankinta pantiin heti toimeksi.
Kun johtokunnan alkukokous asiasta oli helmikuussa 1885 ja koulurakennus (Pohjankylän koulun vanhapuoli) oli syksyllä valmis. Tukkeja tarvittiin 200 kappaletta, Tiilet päätettiin antaa urakalla tehtäväksi. Asia ei kuitenkaan sujunut yksimielisesti, sillä tynkäläiset katsoivat, että jos koulu tehdään keskustaan niin se pitää tehdä Tyngällekin. Tynkäläiset protestoivat jättäytymällä pois kuntakokouksista.
Tyttökoulun perustaminen
Vuonna 1887 perustettiin tyttökoulu, jonka opettajana oli Mari Friis (myöh. Pohjanpalo). Asialle lähti yksityinen yhdistys - Kalajoen Naisyhdistys - , jonka anomana Suomen senaatin Koululiiton Ylihallituksen esityksestä 5. syyskuuta 1887 teki "Keisarillisen Majesteetin Korkeassa Nimessä" päätöksen valtionavun maksamisesta "siinä ylemmässä tyttöjen kansakoulussa, joka erään yhdistyksen toimesta on ilmoitettu alkavaksi värjäri J.Pahikaisen "hyyrymaksuutta antamassa huoneistossa". Valtion avun määrä oli 600 markkaa ja se tuli opettajattaren palkkaukseen. Tällöin tyttökoulussa oli 49 ja poikakoulussa 48 oppilasta. Valtion osuuden lisänä muun muassa Weljekset Friis, kauppiaat Löfqwist ja Santaholma sekä talokas Merenoja avustivat koulutyötä.
Kansakoulu Rautioon
Kansakoulun perustaminen oli ollut vireillä Rautiossa jo 1870-lopulla, Perustamispäätös on tehty 12. joulukuuta 1881 pappilassa pidetyssä kuntakokouksessa. Kansakoulun aloittaminen Kalajoella nopeutti päätöksen tekemistä myös Rautiossa. Todellisuudessa koulutyön käynnistämisessä oli Rautiossa suuria vaikeuksia ja lopullisesti koulu saatiin "pystyyn" vasta kahdeksan vuotta myöhemmin kansakoulujen tarkastajan ja Oulun lääninhallituksen patistelujen jälkeen. Räihän talossa 28. toukokuuta 1888 pidetyssä kuntakokouksessa onkin annettu selitys samalla valittaen, että kansakoulujen tarkastajan kirjeeseen viime vuonna ei ollut Rautiosta annettu mitään vastausta. Kokouspöytäkirjan ovat hyväksyneet Jaako Werronen, E.Kangas, Erkki Pöllä, Juho Räihä, Henrik Kärkinen, Leander Oja, Johan Jakop Niemelä ja Jaako Typpö. Kuntakokous pyysi selityksessään "nöyrimmästi, että kansakoulun perustaminen elin toimeen paneminen vielä tulisi lykätyksi ainakin 3 vuodeksi eteenpäin". Perusteluina esitettiin, että kunnalle olisi nytkin vaiiea panna päätöstä toimeen, "koska ajat, kuten tietty, ovat köyhät ja maanviljelijöille ahtaat ja myöskin siitä syystä, että seurakunnan on aivan hteimiten pakko tehdä uusi hautausmaa, joka moensta syystä tulee santen kalliiksi".
Koulutoimen ylihallitus oli esittänyt päätöksellään 7. elokuuta 1889, että yleisistä varoista myönnettäsiin "apuraha opettajattaren palkkaamiseen Raution kuntaan perustettavaksi aiotussa ylemmässä, pojille ja tytöille yhteisessä kansakoulussa". Koulutoiminnan alkaessa 1889 johtokuntaan kuuluivat puheenjohtajan kappalainen Oskar Vilhelm Snellman sekä jäseninä lautamies Jaako Werronen, kirkkoväärti Johan Räihä, maakauppias Erik Kangas, kauppiaanpoika Otto Petäjistö ja talokas Johan Emanuelinpoika Räihä. Koulun pitoa varten oli vuokrattu koululle ja opettajattarelle huoneet lukkarin puustellista. Opettajattarena toimi Anna Kiljander. Kirkonkylän koulu rakennettiin 1892.
Kalajoen ensimmäinen sivukylän koulu
Ensimmäinen sivukylän koulu Kalajoella oli Tyngällä (nykyinen Tavastin koulu). Kansakoulu aloitti 28. syyskuuta 1891. Kirkolla tyttö- ja poikakoulut muodostivat "yhteiskoulun". Vasankarissa kansakoulu aloitti toimintansa v. 1898, Rahjassa 1899, Metsäkylässä 1900 ja Pitkäsenkylällä 1914. Muut kunnan kansakoulut aloittivat 1920-luvulla tai sen jälkeen. Tyngän kansakoulu (Ylityngällä) pääsi alkamaan 1920, Käännän ja Vuorenkallion 1921, Etelänkylän 1923, Kurikkalan 1925, Jokisuun 1927, Rahkon koulu 1932 ja Jylkän koulu 1949.
Koulutilastojen mukaan Kalajoella oli vuosina 1890-1891 7-16-vuotiaita lapsia yhteensä 987. Näistä kävi kansakoulua 66, kiertokoulua 692, kaupungin silloista oppikoulua 4 ja kotona oli 225.
Laitos
kehittyy
1920-luvulla alkoi kansakoululaitoksen monipuolinen kehittyminen, Tämän teki mahdolliseksi maan itsenäistyminen, suotuisa taloudellinen tilanne, kunnallinen itsehallinto ja 1921 oppivelvollisuuslaki. Hyvään alkuun päässyt kansakoulu koki pulakauden vaikeina lamavuosina 1932-33 jolloin viisi koulua toimi supistettuna Kalajoella.
Myöhemmän
ajan tehokkain ajanjakso Kalajoen koulurakennusten peruskorjauksessa
ja rakentamisessa oli 1950-luvun alkuajat. Työkohteina tällöin
olivat Rahkon, Etelänkylän, Jylkän, Pitkäsen, Pohjankykän ja
Vasankarin koulurakennukset.
Maksuton kouluateria säädettiin
maassa pakolliseksi 1943. Kouluhammaslääkäritoiminta alkoi
Kalajoella 1948.
Tavastin koulun historiaa
Tyngän
kylälle perustettava kansakoulu sai alkunsa kansakoulutarkastajan
vaatimuksesta "perustaa kansakoulu Tynkään sekä tyttöjä
että poikia varten" vuonna 1888. Ajan tiukkuudesta johtuen
hanketta ei voitu toteuttaa välittömästi. Monien vaiheiden jälkeen
koulujen perustaminen Kalajoella alkoi yleisemminkin saada
myötätuulta. Niinpä sitten vuonna 1891 kuntakokouksen
enemmistöpäätöksellä 721-401 perustettiin kansakoulu tyttöjä
ja poikia varten Tyngän kylään.
Tavastin koulun
perustaminen 1892
Tyngän (myöhemmin Tavasti) kansakoulun
johtokuntaan valittiin talonisännät Matti Alasuvanto, Juho Rahja,
Juuso Kannus, Nikodemus Ruusunen ja talonmies Joonas Tavasti.
Johtokunta toimi Aluksi paljon yhteistyössä Pohjankylän
johtokunnan kanssa. Ensimmäiseksi tehtäväkseen se sai järjestellä
asiat pikaisesti niin, että koulu pystyisi alkamaan seuraavana
lukukautena. Neljän kuukauden kuluttua johtokunta esitti valmiin
suunnitelman koulun rakentamiseksi. Työt aloitettiin keväällä
1892, osaksi urakkatyönä ja päiväpalkalla. Rakennuksen paikaksi
oli valittu, kolmesta tarjolla olleesta, Tiinasen perintötilasta
erotettu maa-alue Ylivieskantien varrelta. Paikka valittiin keskeltä
kylää, ja johtokunta arveli sen palvelevan kylän pohjoispuolella
asuvia lapsia.
Kyläläiset halusivat saada koulurakennuksen
valmiiksi mahdollisimman pian, ja työt tehtiin pikavauhtia. Pienten
lasten ns. valmistava koulu päästiin aloittamaan 5.9.1892 ja
varsinainen koulu kolme viikkoa myöhemmin 1.10.1892. Koulu oli
tarkoitettu tytöille ja pojille.
Sisäänkirjoituspäivänä
perittiin oppilailta pääsymaksu. Maksu perittiin varakkuuden ja
matkan mukaan (0 - 2 mk). Varakkaammat maksoivat itse markkaa
halvemmat kirjat, köyhemmät oppilaat säästyivät kirjamaksuilta.
Jos turmeli, piirteli, likasi tai hävitti kirjoja, joutui oppilas
itse maksamaan tekosensa.
Ennen koulun aloittamista oli
sovittu, että kouluun valitaan naisopettaja. Palkkaan kuului
valtionavun lisäksi peltoa, lehmän laidun ja rehutuotteet tai
vaihtoehtoisesti 200 markkaa rahaa. Lukukausimaksuista opettaja sai
puolet, lisäksi lämmin asunto ja öljyvalo sisältyivät
luontaisetuihin.
Yli-Tyngän kansakoulu aloitti 1920......
Rahkon kansakoulu Tyngällä aloitti 1932
Tavastin (eli
alunperin Tyngän) kansakoulun opettajia ja merkittäviä vaiheita
koulun historiassa:
Maria Södergren (ensimmäinen opettaja)
1892-1893
Aino Häggman 1893-1898
Ruusa Riuttavaara
(pitkäaikainen opettaja) 1910-1920 ja 1921-1934
Yrjä Karanko
(ensimmäinen apuopettaja - koulu kaksiopettajaiseksi)
1919
Alakansakoulu omiin tiloihin - lisärakennus käyttöön
1938
Tilapäinen lisäopettaja - lisää oppilaita Yli-Tyngältä
1945
Pienehköjä korjauksia ja muutoksia rakennuksiin 1940 -luvun
loppu
Rakennushankkeita 1969
Uusi talousrakennus
1972
Peruskouluun siirtyminen 1973
Peruskorjaus, uusi
luokkatila ja opettajainhuone, sosiaalitilat 1984-85
Eteistilojen
peruskorjaus, atk -luokkatilat yläkertaan 2000
Uusi
jääkiekkokaukalo 2000
Vasankarin koulun perustaminen
Vasankariin
oma koulurakennus saatiin vuonna 1910.
Vuonna
1890 oli Kalajoella kolme kiertokoulupiiriä, joista Vasankari
muodosti Mehtäkylän ja Pohjankylän kanssa yhden piirin.
Vasankarissa kiertokoulu toimi vielä 1920-luvulla. Kiertokoulua
pidettiin eri taloissa ja opettajat vaihtuivat usein huonon palkan
takia. Kiertokoulua pidettiin yleensä kaksi viikkoa syksyllä ja
toiset kaksi viikkoa keväällä, ja sitä käytiin useana vuotena.
Siellä opetettiin lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Myös
piirustusta oli. Opettajina oli 1910-ja 1020-luvulla mm. Jemiina
Haikola (Kalle Päätalonkin opettaja) ja Mandi Luoma.
Oppivelvollisuus tuli täysin voimaan vuonna 1929, jolloin
kiertokoulu ilmeisesti lopetettiin.
Kalajoen ensimmäinen
kansakoulu on perustettu 1880 Pohjankylälle. Tyngälle koulu
saatiin kymmenen vuotta myöhemmin. Vasankarin koulun syntysanat
lausuttiin joulukuussa 1891 Kalajoen kuntakokouksessa. Kokous päätti
silloin perustaa Vasankarin kylään ylhäisemmän sekakansa-koulun,
samoin Mehtäkylään, Rahjaan sekä Etelän- ja Pitkäsenkyliin.
Ehdoksi asetettiin kiertokoulun lakkauttaminen. Kuntakokouksen
päätös jäi kuitenkin toteutumatta taloudellisten syiden vuoksi.
Vuonna 1894 Vasankarin koulun rakentaminen oli taas esillä
kuntakokouksessa, mutta enemmistön kannan mukaisesti hankkeet
hylättiin. Vedottiin muun muassa siihen, että kiertokoulu toimi
edelleen.
Vielä maaliskuussa 1897 varsinaista koulun
perustamista lykättiin pappilan rakennusrasitusten vuoksi. Tätä
päätöstä kyläläiset nousivat vastustamaan ja valittivat Oulun
läänin kansliaan. Valituksen allekirjoittajina on 14 kyläläistä,
ensimmäisenä Antti L. Manninen. Valitukseen liitetyn
papintodistuksen mukaan kylässä on ollut 54 kouluiässä olevaa
lasta. Kuntakokouksen päätös onkin kumottu ja määrätty, että
vuoden 1891 päätös on pantava täytäntöön. Koulu on määrätty
aloitettavaksi viimeistään 1. elokuuta 1898, mutta jostakin
taloudellisista syistä koulun toiminnan aloitus on viivästynyt ja
johtokunta on päättänyt koulun aloituspäiväksi 3. lokakuuta.
Vasankarin koulu on näin ollen Kalajoen kolmas kansakoulu, koska
Rahjan koulu aloitti toimintansa vuotta ja Mehtäkylän koulu kahta
vuotta myöhemmin.
Vasankarin koulun aloittamiseen ei ole
siis suoranaisesti vaikuttanut piirijakoasetus, joka sai lainvoiman
toukokuussa 1898. Piirijakoasetuksen mukaan kunta oli velvollinen
perustamaan kansakoulun jokaiseen kouluttomaan piiriin, jossa
kouluun ilmoittautui vähintään 30 lasta. Kalajoella
piirijakoasetus on kuitenkin ollut esillä jo vuoden 1897 lopulla
kuntakokouksessa, mutta varsinainen piirijako tehtiin vasta lain
voimaan tulon jälkeen joulukuussa 1898.
Kuntakokous valitsi
joulukuussa 1897 Vasankarin koululle johtokunnan, johon valittiin
Antti Manninen (vanhempi), Antti L Manninen (nuorempi), Feliks
Juola, Erkki Puskala, Tuomas Lanteri ja Juho Vasankari. Joulukuussa
1898 tehdyssä piirijaossa Vasankarin piirin koulupaikaksi sovittiin
”Pikkuvainio”, Antti L. Mannisen lahjoittama kymmenen aarin
maapalsta. Tontti tunnetaan myös nimellä Nauruvainio.
Kokouksessaan helmikuussa 1898 johtokunta päätti vuokrata
kouluhuoneeksi Juho Mannisen asuinrakennuksen ns. ”isomman puolen”
300 markan vuosivuokraa vastaan. Vuokrasopimus tehtiin kolmeksi
vuodeksi kerrallaan. Päätettiin hankkia 30 yksi-istuimellista
pulpettia, jotka teetettiin puuseppä Efraim Kilpisellä.
Opettajattaren paikka julistettiin haettavaksi Uudessa Suomettaressa
ja Kaiku-lehdessä. Palkaksi ilmoitettiin 600 markkaa valtiolta, 200
markkaa kunnalta, puolet sisäänkirjoitusmaksuista sekä ilmainen
asunto, lämpö ja öljyvalo. Heinäkuussa valittiin ensimmäinen
opettajatar kaikkiaan yhdeksästä hakijasta. Valituksi tuli
Fransiska Manneroos Raumalta. Manneroosilla ei ollut opettajan
pätevyyttä, ja olikin Vasankarissa vain vuoden.
Johtokunta
piti ensimmäisenä toimintavuotenaan useita kokouksia, joissa
päätettiin koulun alkamisajoista, kirjavalinnoista ja muista
kouluvälineiden hankinnoista, halkojen hommaamisesta sekä
koulurakennuksen kunnostamisesta ja huoltamisesta. Johtokunta
päätti, että talollisten lasten piti ostaa kirjat itse,
itselliset vapautettiin kirjojen ostosta. Sisäänkirjoitusmaksu oli
yksi markka talollisten lapsilta sekä varakkaimmilta itsellisiltä.
Jo vuoden kuluttua syksyllä 1899 huomattiin, että varattomia oli
paljon. Varattomien kirjahankinnat päätettiin antaa kunnan
maksettaviksi. Sisäänkirjoitusmaksut säilyivät aina 1910-luvun
loppuun, mutta jo vuonna 1909 kunta kustansi kaikille kirjat, jotka
sai ostaa omakseen, jos halusi. Koulun lämmitykseen käytettävien
halkojen järjestäminen annettiin vuosittain kohtuullista korvausta
vastaan jollekin kyläläiselle tehtäväksi. Niin pääsi koulu
aloittamaan toimintansa.
Pienten koulu ( kouluun valmistava
opetus 7- ja 8-vuotiaille) päätettiin aloittaa 1. syyskuuta ja
varsinainen koulu 3. lokakuuta. Opettajan päiväkirjasta ilmenee,
että perjantaina 30.9. oli varsinaisen kansakoulun avausjuhla ja
sisäänkirjoituspäivä ja lauantaina 1. lokakuuta oli pidetty jo
ensimmäinen koulupäivä. Ensimmäisen vuoden oppiaineina olivat
Raamatun historia ja katekismuksen luku (yhteensä kuusi tuntia),
sisäluku, kaunokirjoitus ja kielioppi (yhteensä seitsemän
tuntia), luvunlasku (kolme tuntia), maantieto (kolme tuntia),
historia (kaksi tuntia), laulu (kaksi tuntia), voimistelu (yksi
tunti) ja käsityöt (neljä tuntia), kaikkiaan 28 tuntia. Koulu
pidettiin päivittäin viisi tuntia yhdeksästä kahteen kaikkina
arkipäivinä, lauantaina vähemmän.
Syyslukukausi päättyi
lauantaina 17. joulukuuta, jolloin pidettiin joulujuhla.
Kevätlukukausi alkoi 9. tammikuuta ja päättyi 9. kesäkuuta.
Pääsiäislomaa oli kuusi päivää kiirastorstaista pääsiäisen
jälkeiseen keskiviikkoon. Pienten koulua pidettiin syyskuun
ensimmäisestä syyskuun 20. päivään. Oppikirjoiksi hankittiin
Sundvallin Raamatun historia ( 30 kpl), Raition kielioppi ja
lukukirja ( 30 kpl), Hultin maantieto (30 kpl). Ostettiin myös
Waarasen ja Auvisen rukouskirja, koraalivirsikirja ja kaksi
virsikirjaa, kateskismuksia, Raamattu sekä Kanteloinen-lauluvihkot
1 ja 2 metriset mitat, taulu, maapallo, Suomen ja Palestiinan kartta
ja urkuharmooni. Myöhemmin tilattiin vielä Topeliuksen
Maamme-kirjoja (25 kpl) seuraavaksi lukukaudeksi,
laskuesimerkkivihkoja, helmitauluja, pyyheliinoja ja Euroopan
kartta.
Kouluun ilmoittautui kaikkiaan 30 lasta, joista neljä
ei saapunut. Oppilaista oli 12 poikia ja 18 tyttöjä. Talollisten
lapsia oli 17, itsellisten ja muiden (kalastajien ja merimiesten)
13. Vuonna 1898 aloittaneista sai yhdeksän päästötodistuksen
vuonna 1901. Vuosina 1902 ja 1903 sai vielä yhteensä viisi vuonna
1898 aloittaneista päästötodistuksen. Opettajatar Fransiska
Manneroos piti ensimmäisenä kouluvuotena myös kylän nuorisolle
iltakoulua, jossa opiskeltiin kirjoitusta, laskentoa ja laulua.
Oppilaita oli ”väliin yli 20”.
Mehtäkylän koulun historiaa
Mehtäkylän kansakoulu aloitti Kalle ja Erkki Sorvarin tuvassa vuokralaisena.
Kansakoulun saaminen Mehtäkylään oli kuntakokouksissa esillä pitkin 1890-lukua. Periaatteessa päätös Mehtäkylän kansakoulun perustamisesta tehtiin jo joulukuussa 1891. Päätöksen toimeenpano kuitenkin siirtyi useaan otteeseen syyn ollessa useimmiten kunnan heikko taloudellinen tilanne. Mehtäkyläläiset esittivät jälleen maaliskuussa 1897 kuntakokoukselle koulun perustamista kylään, mutta ”pitkän viivyttelyn jälkeen” tämäkin anomus hylättiin. Konkreettisena syynä hylkäykselle oli rakenteilla ollut pappila, joka vei varat uusien koulujen perustamiselta.
Kielteiseen päätökseen johti varmasti myös työn alla ollut piirijakoesitys, jonka vaikutukset kunnan koululaitokseen haluttiin saada selville. Asetuksen mukaan maalaiskunta oli velvollinen jakamaan alueensa koulupiireihin, joihin jokaiseen oli rakennettava koulu. Koulupiirin minimioppilasmäärä oli 30 lasta, ja yli 50 oppilaan piiri oli jaettava kahtia. Koulumatka ei saanut ylittää viittä kilometriä.
Vuoden kuluttua piirijakoasetuksen toteuttaminen tuli ajankohtaiseksi. Sen mukaan Mehtäkylä kokonaisuudessaan muodosti oman koulupiirinsä, sillä matkaa kirkonkylän koululle oli reilusti yli vaaditun viiden kilometrin. Tammikuussa 1900 kyläläiset ottivat jälleen esille koulun perustamisen kylään, ja ”koska asianosaiset sitä waatiwat ja warmasti wakuuttivat wähintään kolmekymmentä lasta olevan tiettyjä oppilaita...”, hyväksytään anomus vihdoin yksimielisesti. Kuntakokouksessa päätettiin opettajan palkkaamisesta ja koulujohtokunnan kokoonpanosta. Loput valmistelut jäivät johtokunnan vastuulle.
Johtokunnan ensimmäinen ja tärkein tehtävä oli hankkia kansakoululle tilat. Huhtikuussa 1900 johtokunta esitti kuntakokoukselle vaihtoehtoina pelimanniveljesten Erkki ja Kalle Sorvarin tarjoamat vuokratilat sekä Tuomas Sauvulan kartanon, jonka kunta olisi voinut ostaa. Kuntakokous valitsi Sorvarin rakennuksen, joka vuokrattiin yhdeksi vuodeksi 200 markan vuosivuokralla. Näin kaikki olennaisimmat puitteet olivat valmiina koulutyön aloittamista varten syksyllä 1900.
Vaikka kansakouluasetuksen antamisesta oli kulunut useita vuosikymmeniä, muistutti Mehtäkylän koulun alkutaival muun muassa koulurakennuksen suhteen maan ensimmäisten kansakoulujen vaiheita. Ensimmäiset kansakoulut aloittivat vuokralla jossain sopivassa maalaistalossa, jonka tupa palveli koulusalina. Huoneiden toimivuutta tärkeämpi asia oli koulurakennuksen sijainti kylässä. Monet koulurakennukset olivat tästä syystä epäkäytännöllisiä ja ahtaita. Kansakoulurakennusten kirjo olikin kansakoululaitoksen ensi vuosikymmeninä melkoinen. Vuosisadan vaihteen lähestyessä yhä useampi kansakoulu sai talkoilla rakennetun oman rakennuksen.
Koulun rakentaminen oli vastaperustetulla Mehtäkylän koulullakin edessä. Kansakoulun piiritarkastaja H. Appelberg kehotti jo marraskuussa 1900 kuntaa hankkimaan Mehtäkylään oman koulukartanon. Siihen saakka tarkastaja suositteli jatkettavaksi olemassa olevan huoneiston vuokrasopimusta. Vuokrahuoneet olivat tarkastajan mukaan sopivat ja sijaitsivat sopivalla paikalla. Ainoa välitön ongelma oli poikien käsityötilojen puuttuminen. Tarkastaja kehotti vuokraamaan ne naapuritalosta. Kuntakokouksen osanottajat puolsivat huoneiden ”hyyräämistä” edelleen, mutta vuokrasopimuksen jatko oli vuokranantajan puolelta epäselvä. Tammikuussa 1901 kouluylihallitus tiedusteli kirjeitse kunnalta, koska Mehtäkylään oltaisiin valmiita rakentamaan oma koulurakennus. Kunta ilmoitti rakentamisen olevan mahdollinen kolmen vuoden kuluttua eli vuonna 1904, mihin saakka kunta sitoutui vuokraamaan koululle hyväksyttävät huoneet. Heinäkuussa kuntakokous hyväksyi Mehtäkylän koulun johtokunnan talokkaiden Erkki ja Kalle Sorvarin kanssa kolmenksi vuodeksi tekemän ”hyyrykontrahdin … semmoisenaan”, ja ”wuotuiseksi hyyryksi” sovittiin 300 markkaa.
Mehtäkylän kansakoulun rakentamista alettiin valmistella lokakuussa 1902. Koulun johtokunta päätti syyskuun lopussa 1902 esittää kuntakokoukselle rakennustoimien aloittamista. Kuntakokous 20. lokakuuta kuitenkin katsoi ”.. kowin raskaaksi tämmöisenä aikana rakennustoimeen ryhtyä...” ja siksi johtokunta valtuutettiin anomaan kouluylihallitukselta kahden vuoden jatkoaikaa rakentamiselle elokuusta 1904 lähtien. Lykkäys oli varmasti mehtäkyläläisille pettymys. Liekö taustalla kyläläisten juoni, mutta heti kokousta seuraavana päivänä Sorvarit kieltäytyivät jatkamasta kouluhuoneiden vuokrasopimusta. Johtokunnan mukaan muutakaan tilaa ei ollut saatavilla, joten kuntakokous joutui rakennusasiassa ahtaalle. Joulukuussa kuntakokous käsitteli jälleen koulun rakentamista. Kokouksessa todettaan, että ”.. koska sanottu huoneisto on määrätty olemaan valmiina elokuun 1 päiwäksi 1904, päätettiin rakennustoimiin ryhtyä...” Jotta rakennuskustannuksia olisi saatu edes hiukan huojennettua, johtokunta valtuutettiin anomaan valtion kruununmetsästä noin 600 hirttä rakennuspuuksi. Johtokunta päätti anomauksen jättämisestä heti tammikuussa 1903, ja seuraavana keväänä annettiin hirsien vetäminen rakennuspaikalle urakkakaupalla. Myöhemmin kuntakokous valtuutti koulun johtokunnan tarpeen tullen ottamaan (korkeintaan 3000 markkaa ) lainaa rakennusta varten.
Helmikuussa 1903 kuntakokouksessa valittiin yksimielisesti sopivat mallipiirustukset Mehtäkylän kansakoululle. Mallipiirustuksiin päätettiin tehdä pieniä muutoksia – käytännössä piirustuksia parannettiin varsin paljon: koko rakennuksesta päätettiin tehdä yhteensä kolme metriä piirustusten rakennusta lyhyempi. Maalaiskansakoulujen rakennuksilla ei säännöistä huolimatta useinkaan noudatettu kouluylihallituksen nimenomaan maalaiskouluja varten hankkimia mallipiirustuksia, vaikka rakennusten valmistuttua oli pidettävä virallinen tarkastus. Piirustusten hyvä tarkoitus oli parantaa koulurakennusten tarkoituksenmukaisuutta, jotta koulut täyttäisivät opetuksen asettamat vaatimukset. Mehtäkylässäkin piirustuksia käytettiin vain suuntaa antavana mallina ja säästäväisyys ajoi käytännöllisyyden edelle.
Kuntakokous valitsi toimikunnan tarkastamaan rakennuspaikat ja tarjoukset paikan päällä sekä tekemään sopimukset yhdessä johtokunnan kanssa. Koulun paikan valitseminen oli tarkkaa puuhaa. Opetusministeriön alaisuudessa laaditut ohjeet maalaiskansakoulun hoidosta painottivat erityisesti koulun tontin sopivuuden varmistamista, jottei koulun paikasta myöhemmin tulisi kyläläisten riidanaihetta. Kesäkuussa koulurakennuksen tontiksi hankittiin maapala Matti (Laurinpoika) Sorvarilta. Koulun paikaksi tuli kylän maanteiden risteys – aivan kuten piirijakoasetus oli määrännyt. Sittemmin vuonna 1911 tontti erotettiin Oulun läänin kuvernöörin päätöksellä kunnan omistukseen. Opetusministeriö edellytti, että koululle hankitaan aina oma palsta. Tarvittaessa maa oli otettava vaikka pakkolunastuksella.
Koulun johtokunta huutokauppasi koulurakennuksen kivijalan kivityöt 18. kesäkuuta 1903 kalajokiselle Juho Marttalalle 700 markalla. Kivijalka oli oltava valmiina lokakuun 15. päivään mennessä. Marttala pysyi aikataulussa, sillä toukokuussa 1904 johtokunta antoi Matti Jylkän ja Antti Myllylän tehtäväksi kouluhuoneiden salvaamisen ja vesikaton naulauksen. Rakennustyö venyi pitkälle syksyyn eli 1. elokuuta olleen määräajan. Johtokunta sai kuitenkin jatkettua vanhan kouluhuoneiston vuokrasopimusta entisillä ehdoilla kunnes uusi koulu valmistui. Pahasti keskeneräinen rakennustyömaa tarkastettiin 27. lokakuuta 1904. Koulun kalusto päätettiin muuttaa uusiin tiloihin 21. marraskuuta 1904, ja koulu luvattiin aloittaa seuraavan päivänä. Kyläläisten uurastus oman koulun eteen huipentui näin oman koulutalon valmistuessa. Koulun vihkiäisjuhlaa pidettiin tammikuun 29. päivänä 1905. Vihkijäiset toimitti piiritarkastaja Juho Äijälä yhdessä Pohjakylän koulun opettajan Jaakko Hiivalan kanssa. Avustamassa oli lisäksi kuoro kirkonkylältä.
Jylkän koulun historiaa
Jylkän koulun suunniteltiin alun perin aloittavan supistettuna yksiopettajaisena kouluna. Supistetut koulut oli tarkoitettu ratkaisuksi syrjäkylille, joissa koululaisten määrät olivat pieniä. Opetus porrastettiin siten, että ensimmäisen kaksi vuosiluokkaa saivat opetusta 12 viikkoa alkusyksystä ja loppukeväästä, kun taas keskimmäisten luokkien lukuvuosi kesti 28 viikkoa. Supistettujen koulujen ongelma oli kuitenkin normaalia lyhyempi oppiaika, minkä johdosta opetuksen tulokset olivat täydellistä kansakoulua heikommat. Tästä syystä supistettuja kouluja suositeltiin vain tilapäisratkaisuksi.
Jylkän koulupiirissä supistettu koulu jäi lopulta paperille, kun kunnanvaltuusto perusti johtokunnan ehdotuksesta koululle toisen opettajanviran jo lukuvuodeksi 1949-1950. Perusteluna oli koulupiirin odotettu kasvava oppilasmäärä, joka oli alun alkanenkin suurempi kuin kaksiopettajaisen Mehtäkylän koulun oppilasmäärä.
Opettajatilanne oli alkuun vaikea Jylkässä, kuten Mehtäkylässäkin, Kouluille ei saatu pätevää miesopettajaa, ja yläkoulun opettajan virassa toimi useita väliaikaisia ja epäpäteviä opettajia. Opettajien kaudet olivat 1950-luvun taitteessa lyhyitä, ja opettajien vaihtuvuus oli suuri. Yläkoulun opettajan vaali oli säännöllisesti edessä joka kesä, eikä päteviä hakijoita ollut, vaikka koulua mainostettiin uuden ajanmukaisen koulutalon ja jopa Kalajoen ”kuuluisan hiekkarannikon” voimalla. Poikien käsityönopetus oli järjestettävä alkuun ulkopuolisin voimin. Iivari Sauvula hoiti opetuksen vuosina 1949-1951. Myöhemmin veistonopetuksen antoi myös Mehtäkylän koulun opettaja Esko Hiidenhovi.
Johtokuntaa puhutti kesällä 1954 opettaja Aili Laitalan tapaus. Aili Laitala oli toiminut vanhan Mehtäkylän opettajana vuodesta 1947 lähtien ja sittemmin Jylkän koulun alakoulun opettajana. Koska yläluokalle ei saatu pätevää opettajaa, siirrettiin Laitala kesällä 1953 yläluokan opettajaksi ja samalla koulun johtajaopettajaksi. Elokuussa 1954 koulupiirin lasten vanhempien ja opettajan välille kuitenkin syntyi vakava luottamuspula,, kun osa vanhemmista alkoi epäillä Laitalan sopivuutta opettajaksi ja esitti johtokunnalle uhkauksen pitää lapsensa poissa koulusta syksyllä. Johtokunta joutui outoon tilanteeseen, joka varmasti herätti kysymyksiä ja keskustelua. Johtokunnan rivit myös rakoilivat, silla kaikki jäsenet eivät puoltaneet opettajaa koskenutta tutkintapyyntöä.
Vielä saman kuukauden kuluessa johtokunta myöntyi vanhempien vaatimukseen opettajajärjestelyistä ja myönsi Aili Laitalalle virkavapauden tulevaksi lukuvuodeksi 1954-1955 toisen viran hoitoa varten. Hänen viransijaisekseen valittiin opettaja Pirkko Rauanheimo. Laitalan lähtö muuttui lopulliseksi, sillä huhtikuussa 1955 johtokunta päätti julistaa koulun molemmat opettajan virat avoimiksi. Uutta opettajaa haettiin siis paitsi väliaikaisesti täytettyyn miesopettajan virkaan, myös Laitalan virkaan. Opettajien vaali oli tällä kertaa monessa mielessä poikkeuksellinen. Virkoihin nimittäin ilmoittautui 12 pätevää hakijaa, joista johtokunta valitsi yksimielisesti opettajapariskunta Annikki ja Sakari Yli-Hallilan. Vaali ei kuitenkaan ollut tällä selvä, sillä tarkastaja mitätöi valinnan pöytäkirjavirheen takia. Lisäksi tarkastaja vaati johtokunnalta selvityksen Aili Laitalan erosta. Johtokunta toimitti tarkastajalle Iisalmen piirin tarkastajan kirjeen, jossa selvitettiin Aili Laitalan valinta Iisalmen maalaiskunnan Hernejärven yläkansakoulun opettajaksi koeajalle elokuusta 1955 lähtien. Jylkän opettajien vaali suoritettiin uudelleen samoista hakijoista, ja tulos oli sama kuin aiemmin: Yli-Hallilat valittiin uudelleen yksimielisesti.
Yläkoulun nuori opettaja Sakari Yli-Hallila valittiin koulun johtajaopettajaksi, mutta virka täytettiin vain väliaikaisesti, kunnes hän suoritti loppuun varusmiespalveluksensa. Armeijan aiheuttaman poissaolon ajaksi koulun oppilaat ahdettiin yhteen luokkaan alakoulunopettajan Anni Yli-Hallilan opetukseen. Tammikuussa 1956 virka julistettiin haettavaksi, ja ainoa hakija Sakari Yli-Hallila valittiin yksimielisesti virkaan koeajalle. Yli-Halliloiden myötä Jylkän koulun opettajatilanne vakiintui, kun koululle saatiin pätevät ja pysyvät opettajat. Koulun oppilaat uskoivat samojen opettajien vaikuttaneen suuresti siihe, että Jylkän koululla vallistis erittäin hyvä ja reilu henki. Vaikka väliaikaisia opettajia oli nähty vuosien varrella useita, ei kirjo yltänyt missään nimessä Mehtäkylän mittakaavaan.
Jylkän koulun oppilasmäärä laski 51 oppilaasta 39 oppilaaseen lukuvuonna 1950-1951, jolloin Mehtäkylän koulu muutti omiin tiloihinsa. Seuraavasta lukuvuodesta lähtien Jylkän oppilasmäärä kääntyi kasvuun, joka jatkui aina lukuvuoteen 1960-1961 saakka. Kymmenvuotiskaudella 1950-1960 koulun keskimääräinen oppilasmäärä oli 47. Lukuvuosi 1960-1961 oli oppilasmäärän huippuvuosi, jolloin oppilaita oli kaikkiaan 67.
Oppilasmäärä laski alle kuudenkymmenen lukuvuonna 1964-1965, mistä lähtien oppilasmäärä laski tasaista tahtia vuoteen 1974 saakka. Vuosina 1960-1970 keskimääräinen oppilasmäärä oli 51. Lukuvuosi 1967-196 merkitsi Jylkässä selvää notkahdusta alaspäin, kuten Mehtäkylän koulullakin. Lukuvuonna 1970-1971 oppilaita oli 28, mutta seuraavana lukuvuonna enää 20. Koulun viimeisenä lukuvuonna 1973-1974 oppilasmäärä oli laskenut neljääntoista.
Rahjankylän koulun historia
Rahjankylän
koulu Kuvan omistaa Marja Alajoki
Kun
kansakoulu oli saatu Tyngälle, alkoi ilmetä tarvetta koulujen
perustamiselle myös Kalajoen muillakin sivukylillä. Joulukuussa
1891 kuntakokous päätti neljän uuden koulun rakentamisesta, jossa
mainittiin Rahjankylän kansakoulu. Projektia viivästytti kuitenkin
ehto, että ennen kansakoulun järjestämistä olisi kiertokoulu
lakkautettava. Seuraavat seitsemän vuotta aina piirijakoasetukseen
saakka rahjankyläläiset joutuivat odottamaan kuntakokouksen ja
siunaaman päätöksen täytäntöönpanoa. Piirijakoasetuksen
tultua hyväksytyksi valtiopäivillä, päätettiin kuntakokouksessa
valita toimikunta suunnittelemaan koulupiirijakoa Kalajoen kunnassa.
Rahjan koulupiirin koulun paikaksi määriteltiin Roukalan ja
Juusolan talojen välissä oleva alue, nimeltään
Kaivovainio.
Rahjankylässä päätettiin jouduttaa
kansakoulukauteen siirtymistä lykkäämällä varsinaisen
koulurakennuksen rakentamista ja aloitta toiminta väliaikaisissa
tiloissa, jos soveliaat sellaiset vain kylältä löytyisivät.
Kuntakokouksen määräämä johtokunta kokoontui pohtimaan asiaa
Roukalan tupaan kesäkuussa 1899. Kokouksessa päätettiin
yksimielisesti vuokrata kansakoulutarkoitukseen sopivat tarjolla
olevat tilat Leander Juusolalta viideksi vuodeksi 200 mk:n vuotuista
vuokraa vastaan.
Koulun perustamispäätöksessä oli
maininta, että opettajaksi tuli valita nainen. Niinpä johtokunta
valitsi 14 hakijan joukosta virkaan neiti Aleksandra Kuusiston.
Ensimmäinen päivänavausvirsi kajahti ilmoille Rahjankylän ja sekä
tytöille että pojille tarkoitetussa kansakoulussa maanantaina
2.10.1899 28:n innokkaan oppilaan suusta.
Vuonna 1901
kunnallislautakunta kääntyi yllättäen johtokunnan puoleen
välittäen Himangan kunnallislautakunnan pyynnön oppilaidensa
mahdollisuudesta käydä koulua Rahjankylän kansakoulussa.
Rahjankylän koulun johtokunta suostui pyyntöön sillä ehdolla,
että oman kylän koululaiset mahtuvat kaikki kouluun ja sitten
otetaan vasta naapuripitäjästä lisää.
Vuonna 1902 tehtiin
sitten esitys uuden kouluhuoneiston rakentamiseksi. Koska monien
mielestä nykyinen vuokrarakennus soveltui kansakoulukäyttöön
hyvin, päätettiin tiedustella, olisiko kyseinen huoneisto
ostettavissa. Leander Juusola myi huoneiston kunnalle vuonna 1903
2000:lla markalla ja hän lahjoitti vielä koulurakennusta ympäröivän
noin 30 kertaa 90 käsittävän maa-alueen koululle pihamaaksi.
Kouluhallitukselta saatiin lupa rakentaa lisärakennus kyseiselle
maa-alueelle.
Kivikoulu Kuvan omistaa Veijo Viljamaa
Syksyllä
1937 päätettiin anoa valtiolta puutavaraa alakoulun rakentamista
varten sekä keskusteltiin 10 aarin ostamisesta Juusolan perikunnalta
alakoulua varten. Jouluaattona 1937 pidetyssä johtokunnan
kokouksessa päätettiin ehdottaa tonttimaan ostamista Juusolan
perikunnalta vaadittuun 5000 markan hintaan alakoulun
rakentamispaikaksi, sillä tämä toisi koulurakennukset niin lähelle
toisiaan, että yhteisten keittola- ja ulkohuonerakennusten käyttö
olisi mahdollista. Uusi alakoulu, jota myöhemmin myös kivikouluksi
kutsuttiin, otettiin virallisesti käyttöön syksyllä 1939 juuri
ennen sotaa. Koska koulu oli osan vuotta 1940 lakkautettuna,
autettiin siirtoväen asunto-ongelmaa hiukan majoittamalla heitä
koulun tiloihin.
Heinäkuussa 1949 Rahjankylän kansakoulun
johtokunnan piti ratkaista ongelma, koska oppilasmäärä yläkoulussa
olisi seuraavana lukuvuonna 55 ilman seitsemättä luokkaakin, joten
tilat alkoivat käydä ahtaiksi. Kesällä 1958 tehtiin koululla
kauan odotettu hiukan laajempi kiinteistöremontti, jonka yhteydessä
myös ovi- ja ikkunaratkaisuja tarkistettiin
käytännöllisyyssyistä.
Huhtikuussa 1972 pidettiin kokous
Rahjankylän koulutilanteesta. Kokouksessa päädyttiin esitettyihin
tietoihin perustuen yksimielisesti siihen tulokseen, että
Rahjankylään tarvitaan uusi koulu. Marraskuussa 1976 Rahjan
kansakoulun kouluneuvosto lähestyi Kalajoen kansakoululautakuntaa
erittäin jyrkällä kirjelmällä uuden koulun rakennusprojektin
aloittamisen vauhdittamiseksi. Kevättalvella 1980 alkoivat vihdoin
ja viimein olla rahoitussuunnitelmat uuden koulun rakentamisen osalta
valmiina. Keväällä 1981 oli Rahjan asukkaita lähes neljä
vuosikymmentä askarruttanut odottaminen vihdoin ohi ja
kouluneuvoston puheenjohtaja Jouko Alajoki saattoi kokouksessa todeta
tyytyväisenä uuden koulun rakennusprojektin vihdoin
alkaneen.
Ensimmäinen koulupäivä uudessa ja nykyaikaisessa
koulurakennuksessa oli 15.2.1982. Kesäkokouksessaan johtokunta
päätti uuden koulun vihkiäisjuhlien ajankohdaksi 24.10.1982.
Kouluhallituksen ylijohtaja Porvali piti
juhlapuheen.
Rahjankylän
uusi koulu (Kuva Matti Joensuun albumista)
Rahjankylän koulun pitkäaikaisin opettaja ja koulunjohtaja Matti Joensuu jäi eläkkeelle 36 vuoden työrupeaman jälkeen kevätlukukauden 1991 päätyttyä. ( Kuva Matti Joensuun albumista)
Pitkäsen koulun historiaa
Pitkäsen
koulu aloitti toimintansa lokakuussa 1914. Päätös koulun
aloittaisesta tehtiin kuntakokouksessa 15.4.1912. Pitkäsen
koulupiiri määritettiin seuraavasti: koko Pitkäsenkylä, Tyngän
kylästä Konun, Alasuvannon ja Rahkolan talot, Etelänkylästä
Salmen, Heikkilän, Mustolan, Himangan, Nuoralan ja Naatuksen talot.
Ensimmäiseksi opettajaksi valittiin Naimi Rahko. Hän opetti
Pitkäsen koulussa vuoteen 1921.
Suuren oppilasmäärän
takia haluttiin syksyllä 1916 palkata kouluun apuopettaja. Ehdotusta
vastustettiin, mutta tarkastajan myötävaikutuksella apuopettaja
palkattiin. Syksyllä 1920 kouluun oli tulossa 70 oppilasta ja tämän
vuoksi sovittiin toisen apuopettajan palkkaamisesta. Suuri
oppilasmäärä aiheutti tilan puutteen. Valtion taholta
tiedusteltiin 1917, milloin koululle rakennetaan toinen luokkahuone
ja muut tarpeelliset tilat. Kuntakokous sitoutui rakentamaan tilat
vuoden 1919 jälkeen. Aika vuoden 1919 jälkeen vierähti 35
vuotta, ennen kuin kyseiset tilat saatiin aikaiseksi.
Aluksi
opetus jatkui ahtaudessa vuoteen 1931, jolloin vuokrattiin lisätilaa
alakansakoulua varten. 1932 tilakysymystä hoidettiin muuttamalla
koulu supistetuksi kansakouluksi. Kouluun ei piirijaon uudistamisen
vuoksi saanut ottaa lain sallimaa määrää (30) enempää. Jos
lapsia tuli kuitenkin enemmän täytyi koulun alapäässä asuvia
lähettää Pohjankylän kouluun. Koska kouluun oli tulossa
jatkuvasti enemmän kuin 30, purettiin päätös supistetusta
koulusta vuonna 1935.
1930 luvun loppupuolella
rakentamisasioilla palloteltiin niin, että rakentaminen oli jäissä.
Aluksi rakennuslautakunta jarrutti hanketta. Sen mielestä
laajennussuunnitelma ei sopinut vanhaan koulurakennukseen. Parin
vuoden kuluttua näkemyserot tasoittuivat –
rakennuslupapiirustukset hyväksyttiin ja rahoitus kunnasta
myönnettiin. Nyt kouluhallitus asettui esteeksi. Se ei hyväksynyt
piirustuksia, vaan vaati uusien suunnitelmien laatimista. 1938
saatiin opettajan asunnon piirustukset hyväksytyksi, mutta
koulurakennuksen suhteen ei saatu mitään aikaan. 1939 alkanut sota
lopetti kymmeneksi vuodeksi hankkeen uudisrakentamisesta.
1950
luvulla aloitettiin koulun laajennus- ja peruskorjaushanke
uudestaan. Nyt toimittiin ripesäti ilman kiistoja. Uusittu koulu
luovutettiin kunnalle 1955. Talousrakennus koulun tontille valmistui
kaksi vuotta myöhemmin. Vielä kerran Pitkäsen kouluun tehtiin
laajennus ja ehostus. Nykyiseen muotoonsa koulu valmistui 1980.
Koulu toiminta lopettiin valtuuston päätöksellä 19.12.2003.
Koulu myytiin yrittäjä Antero Penttilälle.
Raution koulun historia
Raution
kirkonkylän kansakoulun opetustyö aloitettiin 16. syyskuuta 1889
Lukkarin puustellissa.
Kansakoulun
perustamista ovat valistuneet rautiolaiset isännät kehitelleet
ilmeisesti useiden vuosien aikana ja 12.12.1881 Raution pappilassa
pidetyssä kuntakokouksessa on sitten tehty päätös kansakoulun
perustamisesta. Alkuperäinen pöytäkirja on hävinnyt, mutta
säilyneen jäljennöksen kautta tuon kuntakokouksen pöytäkirjan
ovat omakätisesti allekirjoittaneet kuntakokouksen esimies Henrik
Petäjistö ja kirjuri Henrik Kärkinen sekä puumerkeillään
vahvistaneet Johan Räihä, Johan Härö, Henrik Asu, Henrik
Takkunen ja Jaako Sipilä.
Kansakoulun johtokunnan
esimieheksi oli valittu pastori N. Karlsberg ja jäseniksi kauppias
Henrik Petäistö, kirkkoväärti Johan Räihä, talokkaat Manna
Koivu-Sipilä, Juho Härönoja, Erkki Mäkitalo, Henrik
Kärkinen-Wähäkangas, Erkki Keltapöllä ja lautamies Jaako
Werronen. Viisi vuotta oli kulunut, mutta Rautiossa ei ollut
tapahtunut mitään. Kesällä 1888 kansakoulujen tarkastaja
pastori J. Reini oli kirjoittanut asiasta Oulun läänin
kuvernöörille ja vaatinut kuntaa toteuttamaan vuonna 1881 tehdyn
päätöksen kansakoulun perustamisesta.
Lääninhallitus on
antanut välipäätöksensä tarkastajan vaatimuksesta 11. elokuuta
1888 ja Raution kuntakokous on puolestaan vastannut siihen jo 3.
syyskuuta 1888. Päätöksen mukaan kunta suostuu panemaan koulun
toimeen syyskuun alusta 1889, mutta pyytää, että ”koulu
pitemmäksi aikaa saisi olla sijoitettuna hyyryhuoneisiin eli
siihen asti kunnes koulun menestys on täydellisesti taattu”.
Oulun lääninhallitus on 5. lokakuuta 1888 ”hyväksynyt ja
vahvistanut mitä Raution kuntalaiset viime syyskuun 3. päivänä
asiassa ovat päättäneet".
Koulutoimen ylihallitus
(kouluhallitus) on 7. elokuuta 1889 esittänyt, että yleisistä
varoista myönnettäisiin ”apuraha opettajattaren palkkaamiseen Raution kuntaan perustettavaksi aiotussa ylemmässä, pojille ja
tytöille yhteisessä kansakoulussa”. Lopullisen päätöksen
kansakoulun perustamisesta on tehnyt Keisarillisen Suomen Senaatin
kirkollisasiain toimituskunta Helsingissä 28. elokuuta
1889.
Koulun johtokunta on päättänyt 9. huhtikuuta 1889
vuokrata koululle ja opettajattarelle huoneet Lukkarin puustellista
(nykyisin Raution kotiseutumuseona) 50 markan vuosivuokralla.
Ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa 13. helmikuuta 1889 on
merkitty pöytäkirjaan, että opetusta tulee antaa seuraavissa
aineissa: uskonoppi ja kirkkohistoria, soveliasten kirjain
lukeminen äidinkielellä ja sen kirjoittaminen, maantiede ja
historia, muoto-oppi sekä pintain ja kappaleitten mittaaminen,
luonnontiede ja sen käytäntö, kuvaanto, laulu ja voimistelu,
jonka ohessa tyttöjä pitää harjoittaa naisväen käsitöihin ja
poikia kätevyyteen. Koulun aloituspäivänä 16. syyskuuta 1889
johtokunta hyväksyi opettajan tekemän lukujärjestyksen, jonka
mukaan koulupäivän pituus oli maanantaista perjantaihin viisi
tuntia ja lauantaisin neljä tuntia.
Raution
kirkonkylän koulun rakennukset vuonna 1930 tapahtuneen
laajennuksen jälkeen.
Keväällä
1891 kuntakokous on ”lupausten mukaan ja pitemmän aikaa
tuumittua” ostanut 300 markalla uuden koulun paikaksi Hiskias
Aaponpoia Räihältä ”Pappilan maan rajalta Sysimehtän ja Matti
Hanhinevan Torpanmaan paikalta peltoa yhden tynnyrinalan ja
kartanon maan tonttia puolen tynnyrin alan”. Koulun rakentaminen
on toteutettu 1892 ja sitä varten on Raution koulupiirin asukkailta
kannettu kahteen otteeseen yhteensä noin 2 000 markkaa.
Pääurakoitsijana toimi Jaakko Antinpoika Takkunen, joka
huutokaupassa otti tehdäkseen ”rakennuksen salvaamisen ja
veistämisen sisältä ja päältä ja päätyin lautoittamisen
ponttaamalla ja vesikaton tekemisen asfalttihuovasta 540 markan
summasta.
Ensimmäisen koulutalon rakennuskustannukset ovat
olleet yhteensä 5 550 markkaa. Useina vuosina koulun menot ovat
olleet tuloja suuremmat ja tilinpitäjä Otto Petäistö on
joutunut maksamaan koulun menoja omasta pussistaan. Tammikuussa
1893 oli johtokunnassa ensimmäisen kerran esillä koulun
vesikysymys. Tuolloin päätettiin tehdä koululle kaivo, jonka
”puitteiksi ostetaan joku vanha huone-aitta tai riihi.
Alusta
alkaen oli kirkonkylän koulu varsin sivussa muusta asutuksesta ja
koulun paikkaa valittaessa lieneekin painavimpana syynä ollut
pappilan läheisyys. Rakentamisen kannalta maaperän laatu oli
huonoa ja jo pian koulun aloittamisen jälkeen ovat johtokunnan
jäsenet useinkin joutuneet pohtimaan korjaustöitä ja niistä
aiheutuneita pulmia.
Syksyllä 1920 oli koululle vuokrattava
lisätiloja lukkari Jokelinin puustellista. Varsinaiseen
koulutaloon saatiin sähköt 1922 lopulla. Yli neljännesvuosisata
myöhemmin 1949 valtuusto myönsi 30 000 markkaa sähköjohtojen
uusimiseen, kun silloin sähkönjakelua hoitaneelta Korpelan Voima
Oy:ltä oli tullut määräys, että sisätilojen sähköjohdot on
uudistettava laillisiksi.
Opettaja
Helvi Juntumaa oli virassaan 1952-1957. Kuva on otetun pappilan
väentuvan edessä.
Vuonna
1952 vuokrattiin alakoulua varten luokkahuone koulun viereisestä
pappilan väentuvasta ja samana vuonna rakennettiin koululle uusi
sauna. Koulun laajentaminen tuli esille seuraavana vuonna ja
johtokunta esitti jälleen koulun rakentamista uuteen paikkaan,
koska ”nykyisen koulun paikka on sekä asemansa että maan laatua
ajatellen sellainen, että ei ole tarkoituksenmukaista tähän
koulua rakentaa. Kunnanvaltuustokin oli nyt samaa mieltä ja koulun
paikaksi ostettiin maantien varresta Antti Niskalta 63 aaria maata
350 000 markan hinnalla.
Koululle hyväksyttiin
Jukka-tyyppipiirustukset ja rakennusulupa saatiin syyskuun alusta
1954. Tiilirakenteinen koulu valmistui kunnan omana työnä 1955 ja
sen kustannukset olivat noin 23 miljoonaa markkaa. Koulun tilavuus
oli noin 3300 kuutiometriä ja talousrakennuksen tilavuus noin 330
kuutiometriä.
Raution koulu on ollut lakkautusuhan alainen
vuonna 2011. Kalajoen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Raili
Myllylän johtama kouluverkkotyöryhmä yritti saada lakkautettua
koulun, mutta se ei onnistunut siinä operaatiosa. Sen jälkeen
lakkautusta yritettiin ”vippaskonstein” eli Kalajoen kaupungin
investointibudjetin kautta. Asiasta nousi sen verran iso ”mökä”
että asia näytetään hoidettavan kunnallisvaalien 2012
jälkeen.
Raution koulu
Raution
koulun oppilaita 1964. Kuvassa 3-4.luokan oppilaat ja opettaja
Anneli Hintsala. Kuvassa Erkki Aho keskimmäisen rivin oikeassa
laidassa.
Osmo Tokola toimi johtavana opettajana Raution koulussa vuosina 1943-44 ja 1946-1971.
Kärkisen koulun historia
Kärkiskylän
koulun perustamispäivänä voidaan pitää 1. kesäkuuta 1891,
jolloin kylän miehet ilmoittivat kuntakokouksessa aloittavansa
kansakoulun kylässään seuraavana syksynä. Kuukautta myöhemmin
koulupiirin ”osallisten” kokouksessa on ollut paikalla
”melkoinen määrä kyläläisiä” ja silloin on valittu
ensimmäiseen johtokuntaa puheenjohtajaksi Antti Iso-oja (vuodesta
1893 Korva) ja jäseniksi August Mäkitalo, Jaakko Rautakoski,
Emanuel Peltokangas ja Emanuel Vähäoja.
Koulutyö oli määrä
aloittaa 23. syyskuuta 1891, mutta kun valittu opettaja ei
tullutkaan, niin aloittaminen siirtyi lähes kahdella kuukaudella.
Antti Iso-ojan talosta oli koululle vuokrattu tilat ja ”koulu
avattiin käytännölliseen toimeensa” 12. marraskuuta 1891,
jolloin Jenny Hahtolinilla oli opetettavana kaikkiaan 25
kärkisläislasta.
Kärkisen kansakoulun aloittaminen oli
voimallinen osoitus kyläläisten yhteistoiminnasta ja halusta antaa
lapsilleen oppia elämää ja huomista varten. Koulu oli
sanamukaisesti kylän ”oma” koulu, sillä se toimi yksityisenä
kouluna aina kevääseen 1934. Kouluhallituksen määräys Kärkisen
koulun määräämisestä kunnalliseksi kouluksi on luettu tiedoksi
Raution kunnanvaltuuston kokouksessa 28. maaliskuuta
1934.
Koulutalon rakentamisesta on päätetty koulupiirin
kokouksessa 1. heinäkuuta 1891 ja sen rakentaminen on käynnistynyt
seuraavan vuoden keväällä. Tammikuulta 1893 on säilynyt
tilinteko koulun rakentamisen kustannuksista, jotka on laskettu
yhteensä 7833 markaksi eli vuoden 1999 rahaksi muutettuna noin 160
000 markaksi. Kylän väki teki kouluntyömaalla muun muassa 1250
talkoopäivä ja isännät lahjoittivat paljon rakennustarvikkeita.
Keisarillinen senaatti myönsi talvella 1894 Kärkisen koulun
rakennuskustannuksiin 1500 markan suuruisen
rakentamisavustuksen.
Uuden
koulutalon rakentaminen on ollut vireillä jo vuonna 1930, jolloin
on hyväksytty piirustuksetkin koulupiirin kokouksessa. Sitten
rakentaminen siirtyi kuitenkin monista syistä johtuen vuosikausien
ajan. Vuonna 1936 hyväksyttiin koulun ja ulkohuoneitten uudet
piirustukset ja toinen koulutalo valmistui vuonna 1937. Korjaustöitä
tehtiin 1952, suuri peruskorjaus 1966-67 ja veistoluokka
rakennettiin 1970. Koulu on rakennettu kyläläisten yhteisesti
omistamalle tontille. Koulu on lopettanut toimintansa, mutta
Kalajoen kaupunki ei voi myydä koulua, koska Kalajoen kaupunki ei
omista tonttia.
Himangan kouluhistoriaa
Kesäkuu 1876 Himangan
ensimmäiseksi kansakoulun opettajaksi valittiin nuori Raahessa 1854
syntynyt kaupunginviskaalin tytär Hildegard Rahm. Hän oli
opiskellut kolme luokkaa Jyväskylän seminaarissa. Himangalla Rahm
viihtyi yhdeksän vuotta, kunnes 1885 siirtyi Vaasaan ja sieltä
vuosisadan vaihteessa Suonenjoelle, jossa asui syksyyn 1927 eli
kuolemaansa asti. Rahmin seuraajaksi valittiin Brita Hirvonen, jota
ilmeisesti ainakin tutut kutsuivat Riitaksi. Hän oli syntynyt 1860
Liperissä ja valmistunut juuri Sortavalan (Kymälän) seminaarista.
Johtokunta joutui jo kahden vuoden kuluttua 1887 jälleen valitsemaan
uuden opettajan. Valinta osui Kuopiossa syntyneeseen Alma Maria
Lindbergiin. Neljäs alkuaikojen kansankynttilä oli väliaikaisena
opettajana 1896-1897 toiminut Anna Höglund. Hän oli ehtinyt
opiskella Sortavalan seminaarissa vasta kaksi luokkaa.
Himangan
kansakoulun kaksi ensimmäistä opettajaa jäävät melkolailla
historian hämärään, sillä heistä ei ole säilynyt kuviakaan.
Minkäänlaisia viitteitä konflikteista esimerkiksi johtokunnan
kanssa ei ole. Rahm oli liian heikkokuntoinen tullakseen Himangalle
koulun 50-vuotisjuhliin 1926. Sen sijaan Himangan koululaitoksen
”grand old lady” Alma Maria Lindberg-Soisalon muistaa vielä
vanhemp sukupolvi. Sukunimensä hän suomalaisti Soisaloksi 1906. Hän
toimi kunnan ainoana opettaja lähes 30 vuotta ja yhteensä
Himangalla 40 vuotta.
Vain lukuvuoden 1896-1897 Soisalo opetti
Kajaanin maalaiskunnan Mainuan koulussa. Hän oli todella työhönsä
sitoutunut opettaen nurisematta vuosikaudet ylisuuria luokkia.
Seminaaritodistuksessa parhaat arvosanat hänellä oli käsitöistä
ja maantieosta ja heikoin oli laulu. Mutta kun Rahmin laulutaito oli
arvoitu aivan välttäväksi, niin musiikinopetuksen taso tuskin
laski. Itse asiassa epämusikaalisia ei seminaareihin yleensä
otettukaan. Rahmin vahvoja aineita olivat voimistelu ja historia.
Voimanlähteenään Soisalolla oli usko Jumalaan, isänmaahan ja
lapsiin. Hän vaati koululaisilta paljon, mutta osasi olla
kärsivällinen ja toisaalta myös hyvin herkkä ihminen,
Kotikasvatusyhdistyksessä, Lähetysseurassa, diakoniatyössä ja
myöhemmin perustetussa opettajayhdistyksessä sekä toimi
kirjastonhoitajana. Soisalo pysyi naimattomana koko ikänsä. Sen
sijaan Rahm meni suhteellisen iäkkäänä naimisiin itseään
nuoremman piirilääkäri Johanne Rahmin kanssa. Myös Hirvonen meni
myöhemmin naimisiin, ja hänen sukunimensä vaihtui Karjalaiseksi.
Rahmin mukana Himangalle muutti hänen äitinsä ja nuorempi
siskonsa. Silti Soisalokaan ei ollut perheetön, sillä hän adoptoi
kuolleen veljensä 15-vuotiaan tyttären. Myös veljen vaimo muutti
Himangalle. Koska kaikki opettajat muuttivat nuorina Himangalle,
syksyyn 1903 asti lapsia oli opastanut aina alle 40-vuotias
opettaja.
Miehiä ei opetustyössä Himangalla juuri nähty.
Syksystä 1899 lähtien poikien käsityön ohjaajana toimi lukkari
Antti Puusaari. Tehtävä perustettiin pitkän vetkuttelun jälkeen.
Keväällä 1911 Soisalon sairauden aikana sijaisopettajana oli pari
viikkoa kirkkoherra Lampo. Sen sijaan Lohtajalla Soisalon kaltainen
pitkäaikainen kansakoulun varhaisvaiheen opettaja oli mies, Juho
Leppälä. Kannuksessakin oli miesopettaja.
Ensimmäiseen
johtokuntaa kuuluivat puheenjohtajana rovasti Keckman, sihteerinä ja
rahastonhoitajana virkatalojen tarkastaja August Perander ja jäseninä
Himangan kappalainen G.O. Aspelin, kirjanpitäjä O. Majander,
laivuri Matti Paavola, lautamies Heikki Seppä sekä talolliset
Tuomas Seppä ja Juho Rautio. Johtokunta koostui siis
sivistyneistöstä ja Kannuskylän talonpojista, joihin voi lukea
myös Paavolan. Koulun perustajalla ja rahoittajalla rovasti
Keckmanilla luulisi ollen paljon vaikutusvaltaa. Perander tunsi
kouluasiat hyvin, sillä samana vuonna (1876) hänet valittiin
Lohtajankin kansakoulun johtokuntaa.
Johtokunta uusiutui
melkoisesti 1880, kun koulu siirtyi kouluyhtiölle. Keckman jäi
syrjään ja puheenjohtajaksi valittiin Himangan kappalainen Aspelin
sekä rahastonhoitajaksi Heikki Seppä, jolta tehtävän peri
talollinen Juho Pöyhtäri. Hän toimi edeltäjänsä tavoin myös
kirkkoväärtinä. Rahastonhoitajalle maksettiin tehtävästä pieni
korvaus. Vuonna 1889 puheenjohtajuus siirtyi Aspelinilta Sakri
Sepälle, joka oli tunnettu raittiusmies tosin kuin pastori. Kun
Seppä luopui johtajuudestaan sairauden takia 1894, tilalle valittiin
kanttori Antti Puusaari. Hän hoiti tehtävää kuolemaansa asti,
vaikka kunnan esimies Juho Juopo yritti kerran painostaaa Puusaarta
eroamaan. Tosin vuosina 1903-1904 puheenjohtajana piipahti Heikki
Märsylä. Juha Hukasta tuli 1889 ensimmäinen kirkonkylän
ulkopuolelta valittu johtokunnan jäsen. Kouluyhtiön aikana ylintä
valtaa käytti osakasten kokous, joskaan osanotto ei aina ollut kovin
vilkasta. Saatettiinpa kokous peruuttaakin vähäisen kiinnostuksen
vuoksi.
Koulun siirtyessä kunnalle 1895 vanha kouluyhtiö ja
kunta kävivät kiistaa koulun hallinnosta ja kokoonpanosta.
Lokakuussa 1895 kouluyhtiön osakkaat pitivät kokouksen
kuuluttamatta siitä yleisesti. Kunta valitti asiasta Juha Juopon
johdolla kuvernöörille, jonka mukaan vanha kouluyhtiö oli saanut
käyttää valtaa koulussa siihen asti, kunnes ainalilaisten valitus
koulun kunnallistamisesta oli käsitelty. Tämän jälkeen valta
kuitenkin siirtyi kunnalle. Koululle ehdittiin valita kaksikin
johtokuntaa. Tilanteen selkiydyttyä Juho Pöyhtäri vetäytyi koulun
hallinnosta. Joulukuussa 1896 kuntakokous hyväksyi toimikunnan
esityksen ”ääntölistaksi” koulun asioita päätettäessä.
Käytännön hallintoelimet jäivät edelleenkin johtokunnalle.
Kalajoen lukion historiaa
Kalajoen yhteiskoulu, nykyään Kalajoen lukio.. Olen tämän kunnianarvoisen koulun kasvatti.
Kalajoen yhteiskoulun ja lukion alkuvaiheet
Kalajoen yhteiskoulun 10. lukuvuosi oli vuonna 1952-53. Toimintakertomuksen mukaan vieraina koulussa ovat käyneet lähetyssaarnaajat Helmi Sakari, Heikki Saari ja E.V. Koskinen kertoen Kiinasta ja Afrikasta. Kristillisestä teinityöstä antoi maisteri Hertta Muikkula esityksiä myös rainakuvin. Kevätlukukaudella esitettiin Suomi - Neuvostoliittoseuran puolesta filmit "Silmä" ja "Solu". Liikenne- ja raittiusopetusta on annettu ja niiden filmejä on käyty katsomassa. Mieslaulajat ja sekakuoro sekä Keski-Pohjanmaan maakunta kuoro ovat esiintyneet kahdesti koululla.
Koulun vuosikertomuksessa vuosilta 1955-56 kerrotaan kuinka koulun laajentamisesta yliopistoon johtavaksi on kuluneena vuonna tehty uudelleen anomus valtioneuvostolle. Johtokunnan puheenjohtajana on toiminut Untamo Sorasto ja koulun rehtorina Kyösti Anias. Kannatusyhdistyksen ja koko lähiseudun yksimielinen toivomus on, että tämä tärkeä asia saa pian myönteisen ratkaisun.
Kalajoen yhteiskoulun vuosikertomus vuosilta 1956-57 kertoo kuinka säännöllisen koulutyön ohella on ollut leimaa antavana johtokunnan ponnistelu oppilaitoksen edelleen kehittämiseksi. Jälleen on tehty anomus valtioneuvostolle koulun laajentamisesta yliopistoon johtavaksi. Suunnitelma koulun lisärakennusta varten on saatu valmiiksi. Kekkosen näköinen mies -kirjassa kerrotaan, kuinka Kalajoen yhteiskoulun uudisrakennuksella olivat työt olleet pitkän aikaa keskeytyksissä sementin puutteen takia. Seurakunnan rovasti ja monivuotinen kansanedustaja V. H. Kivioja päätti lopulta tarttua asiaan. Kun pyynnöistä huolimatta apua ei tullut, Kivioja lähetti pääministeri Kekkoselle tämän 50-vuotispäivänä seuraavan sisältöisen sähkeen: "Sydämellinen onnittelu 50-vuotispäiväsi johdosta. Lähetä sementtiä V. H: Kivioja." Sementtiä saatiinkin pian.
Valtioneuvoston päätös 16.5.1957
Valtioneuvosto on 16.5.1957 tekemällään päätöksellä laajentanut koulun yliopistoon johtavaksi. Vuoden 1951 lopulla valmistunut koulurakennus oli käynyt ahtaaksi. Molemmat ensimmäiset luokat oli sijoitettava Pohjankylän kansakoulun huoneistoon. Vapaaehtoinen työ koulun omassa piirissä on jatkunut voimakkaana. Ompeluillat myyjäisineen ja nukkearpajaisineen ovat tuottaneet noin 150 000 markkaa. Oppilaiden puolukkatalkoot järjestettiin entiseen tapaan ja niiden tuotto käytettiin opetusvälineiden hankkimiseen. Taitelijavierailuista mainittakoon oopperalaulaja Matti Lehtisen ja pianonsoittaja Pentti Koskimiehen konsertti sekä Yrjö Jyrinkosken lausuntatilaisuus. Koulussa toimi raittiusyhdistys "Raittiuden Vaalijat", jonka kuraattorina oli hum. tiet. Kand. Aino Rahko.
Koulun lisärakennus valmistui lukuvuoden 1958-1959 aikana. Koulun ensimmäiset ylioppilaat valmistuivat vuonna 1960. Lukukauden 1959-1960 toimintakertomus kertoo, että oppilaiden terveydentila on ollut hyvä, mihin on osaltaan varmasti vaikuttanut järjestetty kouluruokailu. 30 markkaa maksavan lämpimän aterian on säännöllisesti nauttinut lähes 200 oppilasta.
Lukukaudella 1960-1961 oppilasmäärä Kalajoen yhteiskoulussa oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin ja luokkia oli kaikkiaan 13. Oppilaiden terveystilanne oli ollut hyvä. Ainoastaan yksi oppilas joutunut keskeyttämään opintonsa.
Lukukausi 1961-1962 oli Kalajoen Yhteiskoulun yhdeksästoista ja silloin siellä oli oppilaita 440. Lukuvuonna 1962-1963 sikotautiepidemia oli koetellut lapsia, mutta vain pari oppilasta oli joutunut keskeyttämään opintonsa.
Lisärakennuksesta päätös
Kalajoen yhteiskoulun kannatusyhdistys oli tehnyt 1.8.1963 päätöksen arkkitehtitoimisto Toimi Hämäläisen piirtämän 3860 kuutiometrin suuruisen toisen lisärakennuksen rakentamisesta koulun omana työnä. Rakennustyöt aloitettiin 23.9.1963. Yhteiskoulun naistoimikunta oli tehnyt menestyksellistä ja uhrautuvaa työtä koulun parhaaksi. Ompeluseuratoiminta huipentui joulumyyjäisiin, joiden tuotto oli yli 1000 markkaa.
Lukuvuoden 1964-1965 suurimpia ilonaiheita oli lisärakennuksen valmistuminen. Muodollisesti pätevien opettajien määrä oli lisääntynyt lukukaudella 1965-1966. Lukukaudella 1966-1967 koulun kielenopetusta monipuolistettiin niin että pitkinä kielinä olivat sekä englanti että saksa. Lisäksi lukiossa oli mahdollisuus opiskella venäjää. Johtokunta asetti kokouksessaan 22.8.1966 rakennustoimikunnan laatimaan koulun kolmannen lisärakennuksen tilaohjelmaa. Uusi huonetilaohjelma hyväksyttiin 30.1.1967.
Kalajoen yhteiskoulu 25 vuotta
Vuoden 1967-68 toimintakertomus kertoo kuinka Kalajoen yhteiskoulu on toiminut 25 vuotta. Merkkivuotta on juhlistanut vain tiivis koulutyön aherrus. Neljännesvuosisadassa koulu on kasvanut pienestä tilapäisissä vuokratiloissa alkaneesta keskikoulusta yli 500 oppilaan yliopistoon johtavaksi kouluksi. Koulun sisäisessä kehittämisessä on ollut pääpaino opetusvälineistön ja kirjaston kartuttamisessa.
Vuoden 1968-1969 toimintakertomus kertoo kuinka siirtyminen viisipäiväiseen työviikkoon syys- ja toukokuussa osoittautui onnistuneeksi uudistukseksi. Toimintakertomuksessa esitettiin toivomus, että muutos johtaisi kokonaan viisipäiseen työviikkoon.
Lukuvuonna 1969-1970 kohosi Kalajoen yhteiskoulun oppilasmäärä ensimmäisen kerran yli kuudensadan. Lukion oppilasmäärä oli 166.Kannatusyhdistyksen vaalikokous 29.4.1970 teki aloitteen lisätilojen rakentamiseksi Kalajoen yhteiskouluun kesän 1970 aikana. Rakennustyöt edistyivät nopeasti pitäjää koetelleesta metsäpalosta huolimatta. Loppukatselmus voitiin suorittaa 16.11.1970. Syyslukukauden alussa oppilasmäärä oli 647. Oppilaita oli nyt runsaammin Rautiosta, Alavieskasta, Himangalta ja Pyhäjoelta.
Koulu Kalajoen kunnalle
Koulun johtokunta asetti kokouksessaan 9.3.1972 toimikunnan valmistelemaan ehdotusta kannatusyhdistyksen luovuttamisesta 1.8.1972 Kalajoen kunnalle siihen saakka, kunnes peruskoululain tarkoittama kunnan koululaitos perustetaan Kalajoelle. Kalajoen kunta siirtyi peruskoulujärjestelmään 1.8.1974. Lukuvuosi 1973-1974 oli Kalajoen yhteiskoulun viimeinen. Lukuvuoden toimintaa onkin sävyttänyt peruskouluun siirtymisen valmistelu, kerrotaan toimintakertomuksessa. Toimintakertomusten kirjoittaminen lopetettiin 1980-luvun loppupuolella. Siksi olisi hyvä, että lukion historiasta kerättäisiin myös muistitiedot talteen. Kalajoen lukion historia ei saa olla musta aukko vaan siitä on tehtävä kuivan historiatiedon lisäksi haastatteluihin ja oppilaiden muistitietoihin perustuva mielenkiintoinen ja värikäs historiakirja. Kalajoen lukio ansaitsee oman historiakirjansa. Kalajoen lukio viettää 50-vuotisjuhliaan syyskuussa. Toivottavasti mahdollisimman moni entinen oppilas ja opettaja pääsee osallistumaan näihin juhlallisuuksiin.
Rehtoreista
Kalajoen lukion rehtorina toimi vuodesta 1963 lähtien 32 vuoden ajan Martti Isokoski. Lukion johtokunnan puheenjohtaja Untamo Sorasto lähestyi kirjeitse Martti Isokoskea Kälviälle ja ilmoitti, että Kalajoen lukio tarvitsee maakunnan miehen rehtoriksi. Isokoski seurasi tehtävässä Eero Vehmasta. Kalajoen lukion nykyinen rehtori on Riku Saksholm.
Kalajoen lukion tapahtumia iskulauseina
1950-luku
1955 - 1957: anottiin kolme kertaa valtiolta lupaa aloittaa lukiokoulutus 1957: Lukiokoulutuksen aloitus, ongelmana tilojen ahtaus.
1958: ensimmäisen lisärakennuksen valmistuminen. Raittiusyhdistys, teinikunta ja urheilutoiminta voimissaan
1959: kouluruokala aloitti toimintansa, ruoka oli maksullista peruskoulun tuloon, vuoteen 1974, asti.
1960-luku
1960: ensimmäiset ylioppilaat valmistuvat, 11 kpl Aamuhartaudet pidetään vanhassa juhlasalissa.
1961-62: jääkiekonpeluu alkaa Kerhojen vireä toiminta: näytelmä-, moottori-, shakki- ja matikkakerho Paljon urheilutoimintaa: ottelut naapurikouluja vastaan Suuret luokkakoot: jopa 40 oppilasta luokassa
1963: Martti Isokoski rehtoriksi
1964: toisen lisärakennuksen valmistuminen (mm. liikuntasali)Ala-arvoisia arvosanoja valtava määrä: jopa 56 nelosta!
1966-67: Ops-uudistus: englanti saksan rinnalle pitkäksi kieleksi, venäjän ja kemian opetus alkoi.
1968: keskusradio otettiin käyttöön 5-päiväisen työviikon kokeilu Miesopettajien kravattipakko Opettajien teitittely, vastatessa noustiin ylös
1970-luku
1970: uudistettu lukusuunnitelmaÄidinkielen yo-kokeeseen kaksi koepäivää. Vain parempi aine otettiin huomioon arvosanassa (käytössä vuoteen 2006 asti)Yo-arvosteluun mukaan l:n, c:n, a:n ja i:n lisäksi m ja b. Kolmas lisärakennus valmistuu 1972: Yo-arvosanojen ääneen luku kevätjuhlassa ja tulosten julkistaminen vuosikertomuksissa loppuu
1973: kouluneuvosto aloittaa toimintansa
1974: peruskoulujärjestelmään siirtyminen, lukio irtaantuu omaksi kouluksiTilat ahtaat: ruokailu luokissa, aterian hinta 30 p. Koulukyyditys lukiolaisille ilmainenMartti Isokoski lukion rehtoriksi, Väinö Oksanen yläasteen rehtoriksi.
1975-76: lukukausimaksu 135 mk
1978: neljäs lisärakennus (uusi juhlasali, kirjasto, opettajain tilat, opetustiloja)1973-77: yo-tulosten äänimäärä 4,09 (koko maassa 3,9)1973: kouluneuvosto aloitti toimintansa
1977: kielten yo-kokeet uudistuivat (kuullun ja luetun ymmärtämisosiot)
1979: oppilaskunnan perustaminen
1980-luku
1980: uusi urheilukenttä
1982: kurssimuotoisuus: 6-jaksojärjestelmä, kurssikohtainen arvostelu, ATK käyttöön lukiossa
1985: kouluneuvoston tilalle johtokunta
1987: ensimmäinen oppilaskunnan järjestämä lasketteluretki
1989: abi Antti Haapakoski saavuttaa EM-kultaa 110 m aitajuoksussa
1990-luku
1990: ensimmäinen juhlava vanhainpäivä (häät teemana)
1993: yo-kirjoitukset seurakuntakodilla rakennustöiden vuoksiuusi lukiorakennus ja auditorio
1994: uuden lukiorakennuksen vihkiäisjuhla
1995: Martti Isokoski eläkkeelle, Väinö Oksanen rehtoriksi
1995: luokaton lukio, uusi Ops ja tuntijako
1996: yo-kokelas saa lukemastaan oppimäärästä riippumatta valita vapaasti joko pitkän tai lyhyen matematiikan kokeen tai reaalikokeen yo-arvosteluun tuli e, l:stä tuli super-l
2000-luku
2005: uusi OPS ja tuntijako
2005: uusi yo-koe: kirjoitettava vähintään neljä ainetta, joista vain äidinkieli kaikille pakollinen
2 006: ainereaali
2007: äidinkielen kokeen uudistuminen: tekstitaidon koe ja esseekoe, molemmat vaikuttavat arvosanaan
Typpön koulun historiaa
Typpön
koulu aloitti toiminta syksyllä 1924 entisessä Saaren talossa,
jonka kunta oli ostanut ja kunnostanut koulutaloksi. Tässä talossa
koulu toimi yli neljännesvuosisadan ajan vuoteen
1950.
Typpöön
saatiin uusi koulutalo syksyksi 1950 ja koulua siinä pidettiin
vuoteen 1979, jolloin Typpön koulupiiri lakkautettiin.
Jako
ala- ja yläkansakouluihin poistui 1950-luvulla, kun oli päädytty
kuusiluokkaiseen kansakouluun. Niin sanottu jatko-opetus muuttui 1958
vähintään 200-tuntiseksi kansalaiskouluksi ja se toimi Raution
kirkonkylän koulun yhteydessä. Vuodesta 1963 kansalaiskoulu toimi
1-vuotisena ja sitten 2-vuotisena syksystä 1967. Vuonna 1968
annettiin laki kulujärjestelmän perusteista ja vuodesta 1973 alkaen
kansakoulu, kansalaiskoulu ja keskikoulu ovat yhdessä muodostaneet
peruskoulun, jonka ala-asteet toimivat Rautiossa kirkolla, Pöllässä
ja Kärkisissä.
Naiskotiteollisuuskoulun historiaa
Kalajoen
naiskotiteollisuuskoulun ensimmäiset oppilaat a opettajat 1946-1947
kokoontuneina yhteiseen tapaamiseen vuonna 1986. Etummaisina
opettajat Aili Cajan ja vasemmalla Mirja Metsola.
Kalajoella
oli vuodesta 1946 alkaen toiminut myös naisten kotiteollisuuskoulu.
Sen syntyhistoriassa on samoja piirteitä kuin
mieskotiteollisuuskoulunkin saamisessa paikkakunnalle.
Keski-Pohjanmaan Maanviljelysseura oli järjestänyt kalajokisten
naisten ja miesten aloitteellisuuden pohjalta paikkakunnalle
toistuvasti erilaisia käsityökursseja. Siitä kehittyi toive saada
Kalajoelle myös pysyvää alan koulutusta. Asian johdosta otettiin
moneen otteeseen yhteyttä Maataloushallituksen
kotiteollisuusosastoon. Naisten koulutuksen puolesta toimivat
tarmokkaasti etenkin Kalajoen Maatalousnaiset ruustinna Aice
Kiviojan johdolla. Helsingissä heillä oli hyvänä yhteyshenkilönä
Kalajoen kappalainen, myöhemmin kirkkoherra , V.H. Kivioja joka
toimi kansanedustajana 1929-1945. Talvisodan seurauksena Kalajoelle
sijoitettiin Karjalan evakkoja Sortavalasta ja sen ympäristöstä.
Heidän mukanaan tänne siirtyi vuonna 1940 evakkoon myös
Sortavalan naiskotiteollisuuskoulu. Maataloushallituksessa
muistettiin kalajokisten esitykset naisten käsityökoulun
perustamisesta paikkakunnalle – olihan täällä silloin jo
aloittanut toimintansa miesten kotiteollisuuskoulu.
Kappalainen
V.H. Kivioja siirtyi vappuna 1940 Kalajoen seurakunnan kirkkoherran
virkaan ja muutti samalla perheineen Hietalan pappilasta Jokelan
pappilaan. Sortavalan naiskotiteollisuuskoulu sai nyt evakkopaikan
Hietalan pappilasta ja Kalajoki siemenen
naiskotiteollisuuskoululleen.
Evakkokoulussa oli yksivuotiset
kudonta- ja ompeluosastot. Se toimi Kalajoella kaksi vuotta. Sen
jälkeen Kalajoen Maatalousnaiset anoivat Keski-Pohjanmaan
Maanviljelysseuralta kiertävän naiskotiteollisuuskoulun kiinteää
sijoittamista Kalajoelle, Hietalan pappilaan. Hanke toteutui, ja
neljä vuotta kiertävä koulu, jossa oli yhdistetty ompelu- ja
kudontaosasto – opettajana Aili Cajan – pysyi Kalajoella. Sen
jälkeen koulu siirtyi Kälviälle, missä se myöhemmin
vakinaistettiin.
Edellä mainitun neljän vuoden aikana
Kalajoella ja Kalajoelta toimittiin jälleen tarmokkaasti pysyvän
naiskotiteollisuuskoulun saamiseksi paikkakunnalle. Vuonna 1946 se
vihdoin onnistui: ensimmäiset oppilaat sisäänkirjoitettiin
2.9.1946. Päästötodistuksensa he saivat 8. kesäkuuta
1947.
Kalajoen Naiskotiteollisuuskouluun tuli kaksi osastoa;
yksivuotiset kudonta- ja ompeluosastot. Koulun johtajaksi
nimitettiin Aili Cajan ja ompelun opettajaksi Mirja Metsola. He
toimviat kouun palveluksessa eläkeikäänsä asti. Koulun
johtokunnan tarmokkaana puheenjohtajana toimi ruustinna Alice
Kivioja alusta alkaen siihen saakka, kunnes Naiskotiteollisuuskoulu
ja Kalajoen Mieskotiteollisuuskoulu vuoden vaihteessa 1970-1971
yhdistettiin Kalajoen
kotiteollisuuskouluksi.
Naiskotiteollisuuskoulu sai vuonna
1959 kunnan rakennuttamat uudet, tarkoituksenmukaiset tilat
opettaja- ja oppilasasuntoloineen nykyisen Lankilantien varrelta.
Ensimmäisen työvuotensa koulu oli toiminut entisessä
suojeluskuntatalossa Suojassa. Hietalan pappilaan koulu siirtyi
Suojasta takaisin kun pappila oli tyhjentynyt sinne majoitetusta
siirtoväestä. Pappilan tilasta alkoivat pian käydä koululle
ahtaiksi ja epätarkoituksenmukaisiksi, sillä pikkupuolella
sijainneen ompeluosaston toimintaa haittasi muun muassa kylmyys.
Sitä ”pakoon” osasto pääsi nykyisen Marttilantien varrella
sijaitsevaan, Eino Niemelältä vuonna 1954 ostettuun komeaan
pohjalaistyyliseen taloon. Saman katon alle Kalajoen
Naiskotiteollisuuskoulun osastot pääsivät viittä vuotta
myöhemmin – Lankilantien varrelle. Vuonna 1972 Kälviän
naiskotiteollisuuskoulu siirtyi takaisin Kalajoelle. Siirto kuului
maakunnan kotiteollisuusopetuksen kehittämiseen.
Mieskotiteollisuuskoulun historiaa
Keski-Pohjanmaan
Maanviljelysseuran kiertävä mieskäsityökoulu sai
Maataloushallituksen opetusosastolta järjestyssäännöt 1931.
Niiden pohjalta laadittiin vuonna 1937 hyväksytyt Kalajoen
Mieskotiteollisuuskoulunkin järjestyssäännöt. Vuonna 1937
kiertävä koulu vakiinnutettiin. On luultavaa, että koulun
sijoittumiseen nimenomaan Kalajoelle vaikutti ratkaisevasti paitsi
paikkakunnan kunnallis- ynnä muiden vaikuttajien aktiivisuus, myös
Kalajoen käsityö- ja teolliset perinteet sekä sopivat sijainti ja
ehkä maakuntapolitiikkakin. Kalajoen teollisista perinteistä
todettakoon tässä yhteydessä esimerkkinä Veljekset Friis ja sen
yhteyteen perustettu, tosin vain noin kaksi vuotta toiminut, mutta
valtion kannattama metalliteollisuuskoulu.
Keski-Pohjanmaan
Miesten Kotiteollisuuskoulun kannatusyhdistyksen hallitus piti
ensimmäisen kokouksensa 7.11937. Yhdistyksen ja sen hallituksen
puheenjohtajaksi valittiin Kalajoen seurakunnan kanttori ja
monitoiminen kunnallismies Oskari Metsola. Tässä
luottamustehtävässä hän jatkoi vuonna 1951 tapahtuneeseen
kuolemaansa saakka. Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin
Kalajoen kunnanvaltuuston puheenjohtajana vuosina 1937-1953 toiminut
maanviljelijä Heino Tavasti sekä muiksi varsinaisiksi jäseniksi
johtaja Eero Santaholma ja maanviljelijä, vuodesta 1938 lähtien
Kalajoen Osuuskassan hoitajana toiminut Leevi Myllylä.
Keski-Pohjanmaan Maanviljelysseuraa kannatysyhdistyksen haliutksessa
edusti agronomi Jalmari Valpola.
Kannatusyhdistyksen
kokouksessa huhtikuussa 1937 hallituksen rahastonhoitajaksi
nimettiin silloin jo koulun johtajaksi valittu rakennusmestari
Heikki Kamunen Kalajoelta. Mitään kansaliikettä ei
kannatusyhdistykseen liittymisessä ei missään vaiheessa
syntynyt, joten uuden koulun taloudellinen asema oli suhteellisen
heikko heti alusta alkaen – ja paljon myöhemminkin. Valtiolta
saatiin varat opettajien palkkaamiseen ja avustusta muihinkin
menoihin, mutta koulun voimakas kehittäminen ei niukkojen
taloudellisten voimavarojen takia ollut mahdollista.
Lähinnä
lainavaroin oli uusi oppilaitos saatava liikkeelle.
Kannatusyhdistyksen kokouksessa huhtikuussa 1937 päätettiin, että
lainan määrä saa olla korkeintaan 20 000 markkaa. Koulutiloiksi
oli saatu vuokratontilla sijaitseva entinen työväentalo. Tontin
omisti maanviljelijä Jaakko Laitala. Kannatusyhdistyksen
syyskokouksessa 28.12.1937 puheenjohtaja Oskari Metsola ilmoitti,
että tontti on koululle ostettu ja pyykitetty.
Opetus
Kalajoen Mieskotiteollisuuskoulussa alkoi 5. huhtikuuta 1937. Sitä
ennen oli koulun johtajaksi ja rakennustyön ammattiopettajaksi valittu seitsemästä hakijasta rakennusmestari Heikki Kamunen.
Puuseppämaalarinammattilinjan opettajan tointa oli hakenut 11
henkilöä. Heistä koulun johtokunta valitsi tehtävään
käsityönopettaja Vilho Viljamaan Kalajoelta. Tehdyt valinnat
alistettiin Maataloushallituksen hyväksyttäviksi. Oppilaiksi oli
hakenut kaksitoista miestä: Martti Isokääntä Kalajoki, Heimo
Isopahkala Kalajoki, Martti Siipola Himanka, Martti Himanka
Kalajoki, Eino Hopeavuori Toholampi, Toivo Yliuntinen Kalajoki,
Reino Hihnala Alavieska, Aarne Haapoja Toholampi, Matti Oskari
Pajuoja Perho, Lauri Okkonen Rautio, Hugo Halonen ja Reino Ainali
Sievi Jyrinki.
Helmikuussa 1938 johtokunta valitsi koulun
johtajaksi ja ”rakennusmestariopettajaksi” rakennusmestari Toivo
Alatalon Iitistä. Hakijoita oli kaikkiaan 23. Sisätyöosasto
opettajan toimeen hakijoita oli kuusi. Heistä valituksi tuli
tehtäväänsä jo vuoden toiminut Vilho Viljamaa. Vuoden 1938
oppilaat valittiin jo edellisen vuoden joulukuussa. Heidän
maakunnallinen kirjonsa oli vielä kattavampi kuin koulun
ensimmäisen vuoden oppilailla.
Kalajoen
Mieskotiteollisuuskoulun kolmannen toimintavuoden oppilaiksi
hyväksyttiin kaikki 31 kouluun pyrkinyttä. Talvisodan syttyminen
vuoden 1939 lopulla katkaisi koulun toiminnan jo senkin takia, että
koulun johtaja Toivo Alatalo ja useita koulun iäkkäimmistä
oppilaista sai käskyn lähteä isänmaataan puolustamaan.
Talvisodan jälekisenä neljäntoista kuukauden rauhan jakson aikana
Kalajoen Mieskotiteollisuuskoululla järjestettiin erilaisia
kursseja, kuten maatalous- ja muiden työkalujen sekä huonekalujen
korjauskursseja ja veneenrakennuskurssi. Koulun tiloja tarvittiin
myös siirtoväen huollon tarpeisiin.
Maaliskuussa 1941
koulun johtokunta otti sisään uudet 31 oppilasta. Jatkosota
syttyi noin kolmen kuukauden kuluttua eli 25.6.1941. Jälleen saivat
sekä Toivo Alatalo että joukko koulun oppilaita käskyn
rintamapalvelukseen. Saman vuoden syksyllä Alatalo kohtasi sodassa
matkansa pään. Myös useita hänen johtamansa koulun oppilaita
kaatui talvi- ja jatkosodassa. Sotavuosien aikana Kalajoen
Mieskotiteollisuuskoulun vt-johtajana toimi Vilho Viljamaa vuoden
1945 alkuun saakka.
Koulun uuden johtajan valinta
suoritettiin vuoden 1944 lopulla. Seitsemästä hakijasta tehtävään
valittiin rakennusmestari Sulo Selkälä Jokioisista. Vuoden 1945
oppilasmääräksi tuli 29. sodan seurauksia oli sekin, että koulun
johtokunnalle tuli vuoden 1945 elokuussa tilaisuus anoa entistä
suojeluskuntataloa koulun käyttöön. Talo kunnostettiin kuitenkin
terveystaloksi Ruotsista saadun taloudellisen avun turvin.
Koulun
opettajatilanne alkoi elää sota-ajan jälkeen: Vilho Viljamaa
siirtyi yksityisyrittäjäksi ja hänelle myönnettiin ero kesäkuusta
1948 alkaen. Sulo Selkälä puolestaan sai pyytämänsä eron
15.3.1949. Hänen tilalleen koulun johtajaksi ja ulkotyöosaston
opettajaksi valittiin rakennusmestari Olavi Hemminki, joka kuitenkin
erosi tehtävästään toukokuun lopussa 1950.
Toukokuussa
1948 oli koulun toiseksi ammattiopettajaksi valittu puuseppä
Vihtori A. Vuorinen. Hänet koulun johtokunta joutui kokouksessaan
4.3.1950 katsomaan eronneeksi koulun palveluksesta. Yhteistyö
johtokunnan ja Sulo Selkälän keskenkään ei ollut sujunut täysin
kitkatta. Opettajatilanteen paikkaamiseksi tarvittiin tilapäisesti
Vilho Viljamaan ja koulun entisen oppilaan, kirvesmies Eino Taarin
apua.
Mieskotiteollisuuskoulun kannalta 1950-luvun alku oli
murrosaikaa myös koulun johtamisesta vastanneiden henkilöiden
osalta, sillä koulun perustamisesta saakka sen kannatusyhdistyksen
puheenjohtajana toiminut tirehtööri Oskari Metsola kuoli 8.8.1951.
Ensimmäisenä kesäkuuta aloitti kulun johtajana vuoteen 1969
saakka kestäneen työnsä oppilaitoksen oma kasvatti Jaakko Adolf
Männistö. Oskari Metsolan tilalle johtokunnan puheenjohtajaksi
valittiin pankinjohtaja Aatto Piispanen.
Murrosta merkitsi
sekin, että kouluun pyrkijöitten määrät kohosivat yli sadan:
104 pyrkijää vuonna 1951 ja 164 vuonna 1952. Heistä voitiin
koulun tilojen asettamien rajoitusten vuoksi ottaa oppilaiksi vain
50 hakijaa vuonna 1951 ja seuraavana vuonna 55. Vuonna 1953
hakijoita oli vielä 132 ( 35 otettiin), seuraavana vuonna 145,
joista ulkotyöosastolle otettiin 25 ja sisätyöosastolle 15.
Sitten hakijoitten määrät alkoivat vähetä: 66 hakijaa vuonna
1956 ja seuraavan vuonna 62 hakijaa.
Huhtikuussa 1959
pidetyssä kannatyshdistyksen kokouksessa käsiteltiin johtokunnan
esitystä, missä se pyysi 500 000 markan lainanottovaltuutta, koska
koulun maksukyky oli noin kymmenen vuoden aikana ollut keskimäärin
kolme kuukautta jäljessä laskujen maksuajoista. Valtuutta ei
kuitenkaan siinä kokouksessa myönnetty.
Vuonna 1965 koulun
toiminta laajeni metallialan koulutukseen, kun
Maataloushallitukselta saatiin lupa neljän kuukauden pituisen
metallimieskurssin järjestämiseen. Se oli alku anotun metalli- ja
koneenkorjausosaston perustamiselle. Tuo osasto aloitti toimintansa
seuraavana vuonna. Hakijoita osastolle ilmaantui 17. Joulukuussa
1969 oli hankituille rakennuslainoille tiedossa kunnan takaus.
Tammikuussa 1970 Kalajoen Mieskotiteollisuuskoulun johtokunta teki
kannatusyhdistykselle esityksen koulun omaisuuden siirtämisestä
Kalajoen kunnalle. Kannatusyhdistys lakkautettiin noin vuotta
myöhemmin eli 7.4.1971. Vanhan koulurakennuksen – entisen
työväentalon – purkivat vuonna 1976 rakennusmestarit Kalervo
Rajala ja Arvo Säilynoja sekä insinööri Harri Verronen.
Vielä puuttuvat Pahkalan, Torvenkylän, Etelänkylän ja Vuorenkallion koulun historiikit.
Pöllän koulun historia
Pöllän
kansakoulu on perustettu 1920 ja opetusta annettiin alkuun
vuokratiloissa Lukkarin puustellissa. Ensimmäinen koulutalo oli
kaksikerroksinen putalo, joka valmistui vuonna 1923. Opetusta tässä
talossa ehdittiin antaa vain noin seitsemän toista vuoden ajan,
sillä koulu tuhoutui tulipalossa vuodenvaihteessa
1941742.
Kivirakenteinen
toinen koulutalo valmistui vuonna 1948 ja sen elinkaari jäi vielä
vähän lyhyemmäks kuin ensimmisen koulun. Peruskorjausta
toteutettaessa syksyllä 1961 rakennus tuhoutui ilmeisesti
hitsauskipinästä alkuunsa saaneen tulipaon seurauksena
18.10.1961.
Pöllän
kolmas koulu valmistui Tepukkatöyrän tontille vuonna 1963.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti